Spanien stänger ute rumäner och bulgarer

Alltfler dörrar stängs nu för arbetskraft från Rumänien och Bulgarien när de blir medlemmar av EU vid årsskiftet. Storbritannien har redan sagt att de tänker begränsa invandringen från länderna. Nu ger Spanien samma besked.

Spaniens utrikesminister Miguel Moratinos har meddelat att invandringen från Rumänien och Bulgarien ska begränsas i två år från årsskiftet.

Spanien är ett särskilt populärt mål för rumänerna av språkliga skäl. Tusentals rumäner och bulgarer arbetar redan i Spanien.

Deras representanter säger nu att restriktioner för invandringen bara kommer att leda till att många fler jobbar svart.

Rumänien och Bulgarien har protesterat skarpt mot Storbritanniens beslut att införa hårda restriktioner för invandringen av bulgarer och rumäner.

Det är bara den brittiska livsmedels- och jordbrukssektorn, som kommer att hållas öppen för outbildad arbetskraft, av alla andra krävs visum.

Den spanska regeringen har inte gett besked ännu om vilka regler de tänker införa men har utlovat att deras restriktioner inte kommer att bli lika hårda som britternas.

Spanien har hittills haft liberala regler för invandringen och väckte uppseende och irritation i övriga EU förra året när 600 000 illegala invandrare fick uppehållstillstånd.

Nya opinionsundersökningar visar att invandringen nu är den fråga som oroar spanjorerna mest. Av det skälet håller Spanien dörren på glänt tills vidare för arbetskraft från EU:s två blivande medlemsländer.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".