Stridsvagnar har omringat staden Beit Hanoun i norra Gaza.

Israel utvidgar offensiv mot Gaza

Israel har under onsdagen genomfört den mest omfattande räden i Gaza sedan i somras då en israelisk soldat kidnappades. Sex palestinier och en israelisk soldat dödades, ett fyrtiotal är skadade och den israeliska regeringen har givit militären klartecken att förbereda för en utvidgning av operationen.

Anfallet inleddes i gryningen med flygräder och en markinvasion där ett 60-tal israeliska stridsvagnar omringade staden Beit Hanoun i norra Gaza. Våldsamma eldstrider utbröt och 14 olika palestinska militanta grupper tog på sig äran av att ha svarat på attacken genom att öppna eld mot de israeliska styrkorna.

Den israeliska regeringen sammanträdde under dagen och gav militären klartecken att förbereda en utvidgning av operationen. Men en ytterligare upptrappning väntas inte äga rum förrän efter premiärminister Ehud Olmerts besök i Washington om knappt två veckor.

Samtidigt kommer rapporter om motsättningar inom den israeliska regeringen kring Gaza-taktiken.

Försvarsminister Amir Peretz uppges vara oenig med militära beslutsfattare om det kloka i att trappa upp striderna just nu, medan regeringens nyaste minister, Avigdor Lieberman, enligt kolleger i regeringen, skulle ha förordat att Israel tillämpar samma metoder som ryssarna i Tjetjenien, något Lieberman själv dementerar.

Syftet med dagens räd är att försvåra avfyrandet av Qassam-raketer från Gaza mot mål i Israel.

Israel har under flera veckor nu varnat för att den fyra månader långa offensiven i Gaza skulle komma att utvidgas. Sedan den 25 juni, då den israeliske soldaten Gilad Shalit kidnappades, har det pågått ett småskaligt krig i Gaza mer eller mindre dagligen. 280 palestinier och tre israeliska soldater har dödats sedan i somras.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".