Forsmark drev reaktor på för hög effekt

Kärnkraftverket Forsmark misstänks ha drivit en av sina reaktorer med för hög effekt i våras. Det kan vara ett lagbrott enligt Anders Jörle på Kärnkraftinspektionen som har lämnat in en anmälan till åklagare.

– Forsmark har inte hållit sig inom ramen för det regeringstillstånd som finns och det måste man göra. Man har fått ett tillstånd att driva reaktorn med en viss effekt och det har man överskridit, säger Anders Jörle.

Men det handlar om två procent, är det så farligt?

– Ja, eftersom man tummar på marginalerna för anläggningen och det ska man inte tillåtas göra.

Mätningar tidigare i år visade att Forsmarks reaktor 1 drevs på högre effekt än vad de har tillstånd för, något som gör att mer energi kan utvinnas av uranet.

Det framgick i samband med ett installationsarbete, men först tre veckor senare justerades felet.

Forsmark har tillstånd för en viss effekt som är anpassat till kärnkraftsverkets kapacitet. En ökning med två procent gör att säkerhetsmarginalerna minskar.

Kärnkraftsinspektionen som nu anmält ärendet till åklagare, som sedan i sin tur tar beslut om det ska tillsättas en utredning, anser att Forsmark brutit mot kärntekniklagen som baseras på säkerhet.

– Det var inte medvetet. Man upptäckte det här vid provning. När man upptäckte det så reglerade man ned det, säger Peter Jansson på Forsmark.

Men enligt SKI tog det tre veckor innan det reglerades?

– Det har jag ingen kommentar på just nu. Jag har inte de uppgifterna för närvarande.

Vad ska ni göra nu?

– Vänta och se vad som händer, säger Peter Jansson. 

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista