Industriarbetare kräver billigare el

På onsdagen samlades flera hundra industriarbetare på Sergels Torg för att demonstrera mot för höga elpriser.

På banderollerna stod det bland annat ”Höga elpriser basindustrins död” och ”Vi kräver el till skäligt pris”, krav som sedan framfördes till regeringen och industriminister Maud Olofsson. 

Det finns en stor oro för att elintensiv industri inte kommer att överleva de höga elpriserna.

– Utansjö bruk kan monteras ned och flyttas utomlands, och det är första gången man gör så inom basindustrin. Blir det en trend då står vi där, säger Gunnar Skog som arbetar på nedläggningshotade Utansjö Bruk.

- Det vi ska göra nu är att gå igenom de förslag som basindustrin har lämnat till oss, om bland annat Utansjö bruk. Vi ska se om det går att göra något kortsiktigt, som gör att vi räddar jobben i Sverige, men jag kan inte ge några konkreta besked idag, säger näringsminister Maud Olofsson.

Elkablar från Finland och Baltikum
Näringsminister Maud Olofsson träffade också ledningen för den svenska elintensiva industrin. Konkurrensen på den svenska elmarknaden vill hon öka, där finns bara tre stora aktörer idag. Nya elkablar planeras från Finland och Baltikum och även inom Sverige enligt näringsministern.

– Bättre överföringskapacitet, fler som investerar i energiproduktion i Sverige så vi får bättre konkurrens, men också en bättre kontroll över konkurrenssituationen så att vi vet att den fungerar på svensk enegimarknad

Den elintensiva industrin som pappersbruken klagar högljutt på för höga elpriser. Det gör de på grund av att Sverige historiskt haft väldigt låga elpriser.

Högre pris efter avreglering
Industrin är också i princip befriad från elskatt och van att köpa el billigt. Men efter avregleringen av elmarknaden 1996 har priset stadigt gått upp, speciellt de senaste åren.

På den fria elmarknaden är det tillgång och efterfrågan som styr priset. När det är brist blir det dyr elkraft från kol som anger priset, det pris som även billig vattenkraft säljs för i Sverige.

Även energibesparingar kan lösa en del av problemen för industrin anser näringsminister Maud Olofsson.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".