Uttalande av Kerry gynnar republikanerna

Ett uttalande av senator John Kerry, demokraternas presidentkandidat och president Bushs utmanare vid förra presidentvalet, har gett republikanerna en skjuts framåt i den heta kampanjen inför kongressvalen på tisdag.

– Om ni gör det mesta av er utbildning, läser läxorna, studerar hårt och anstränger er för att bli smarta - så går det bra. Annars kan ni bli fast i Irak.

Detta uttalande av senator John Kerry när han talade vid ett universitet har väckt stor uppmärksamhet här i USA. President George Bush har gått åt hårt mot John Kerry som i egenskap av det demokratiska partiets presidentkandidat 2004 är ett av demokraternas vallokomotiv:

– Senatorns antydningar att våra män och kvinnor i vår militär på något sätt är outbildade är förolämpande och skamligt, John Kerry måste be våra soldater om ursäkt, säger George Bush.

Kerry är själv krigsveteran
Men Vietnamveteranen John Kerrys har gått till motangrepp och säger att det är skamligt att människor som aldrig slagits för sitt land angriper honom.

– Vad jag menade var att om man inte studerar och är intellektuellt vaken så kan man som president bli fast i en korkad politik, som nu i Irak, säger John Kerry.

Men hans uttalande har fått ett eget liv och i radio och TV rasar nu Irak-soldater och deras familjer över antydningarna att de skulle vara korkade.

Uttalandet retar demokraterna
Mest upprörda är man inom det demokratiska partiet. Kerry slarvade bort presidentvalet 2004 genom dumma uttalanden, nu när vi har segern i kongressen inom räckhåll kan han sabba allt igen sa en demokratisk valarbetare till mig idag.

Kerry har ställt in alla sina kampanjuppträdanden och han kan efter detta definitivt ha förstört sina chanser at bli sitt partis presidentkandidat 2008.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista