USA:s val kan ge ny Mellanösternpolitik

I huvudstäderna i Mellanöstern följer man noga valrörelsen i USA. Prognoserna tyder på att demokraterna kan komma att få majoritet. Åsikterna går isär om hur det skulle påverka Mellanöstern, men många i arabvärlden ser positivt på att Bush försvagas.

Det finns knappast något som blivit bättre i Mellanöstern och arabvärlden de senaste fem åren. Tvärtom. Blodbad i Irak, hot om kärnvapen i Iran, krig i Libanon, fattigdom i Gaza och politisk extremism i såväl den palestinska, som den israeliska regeringen.

Dålig utveckling skylls på USA
De flesta arabiska kommentatorer lägger skulden på USA, på USA:s invasion av Irak och USA:s stöd till Israel.

Många bedömare här hoppas att en försvagad Bush kommer att tvingas ompröva sin Mellanösternpolitik och kanske till och med tvingas till samtal med USA:s ärkefiender Iran och Syrien.

Tveksamt om demokraternas politik
Men även om skadeglädjen över en försvagad George Bush blir stor, så är långt ifrån alla överens om att demokraternas Mellanösternpolitik vore bättre ur arabisk synpunkt.

Traditionellt har arabvärlden varit mer positiv till det republikanska partiet än till det demokratiska i USA.

Demokraterna ses som Israelvänliga
Demokraterna har alltid betraktas som mer Israelvänliga än republikanerna, med Bush den yngre som lysande undantag, som den mest Israelvänlige presidenten i USA:s historia.

I arabvärlden minns alla hur George Bush den äldre tillsammans med sin utrikesminister James Baker satte press på Israel och till och med ställde ultimatum och hotade dra in lånegarantier till Israel på grund av bosättningarna på Västbanken.

James Baker mest uppskattad
Det är just samme James Baker som utgör den kanske enda källan till optimism bland arabiska politiker och kommentatorer nu.

Baker leder en tvärpolitisk kommitté, som efter mellanårsvalen om en vecka, ska presentera en handlingsplan för bland annat Irak.

Baker har stor trovärdighet i de arabiska huvudstäderna, till och med i Damaskus. Baker har redan offentligt uttryckt sitt missnöje med att den nuvarande Bushadministrationen inte för en dialog med Syrien och Iran.

Men vid sidan av Baker som en udda ljusglimt, finns också farhågorna om att USA nu helt kommer att överge alla drömmar om att demokratisera Mellanöstern och istället återgå till gammeldags stabilitet.

Tecknen anses redan finnas. Bojkotten av palestinierna efter Hamas valseger brukar anföras som beviset för att USA inte vill ha demokrati i Mellanöstern, liksom det faktum att Washington slutat tjata om demokrati i kontakterna med Egypten, Saudiarabien och Jordanien nu när deras stöd behövs för stabilitetens skull.

Och att inleda en dialog med Damaskus riskerar att försvaga oppositionen i Syrien och demokratirörelsen i Libanon, menar bedömare.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se