Fler höger-extrema.

Högerextrema kan få mer makt i EU

När Bulgarien och Rumänien blir EU-medlemmar 1 januari 2007 kan det leda till att högerextremister stärker sina positioner i EU-parlamentet. Då kan partierna bli tillräckligt många för att bilda en egen partigrupp.

Högerextremisterna i Europaparlamentet stärker sina ställningar när Bulgarien och Rumänien blir nya EU-medlemmar den 1 januari 2007.

De förhandlar nu med bulgariska och rumänska extremistpartier i hopp om att för första gången kunna bilda en högerextremistisk partigrupp i parlamentet.

Får mer pengar och fler platser i utskotten
Om de högerextrema krafterna samlar tillräckligt många parlamentariker så kan de för första gången i Europaparlamentets historia bilda en gemensam partigrupp.

Då får de mer inflytande än de har nu som enskilda ledamöter utan grupp.

De får fler platser i de mäktiga utskotten, mer talartid och 50 000 euro, drygt 450 000 kronor, per medlem i bidrag.

Nu jämkas politiken samman
Det är ultrahöger och högerpartier från bland annat Belgien, Frankrike, Italien, Österrike, Polen och Tjeckien som nu försöker komma överens om en politisk bas för en gemensam partigrupp i Europaparlamentet.

Enligt nyhetsbyrån Reuter är det det belgiska högerextrema partiet Vlaams Belang och det franska Front National som leder förhandlingarna.

Partier som deltar är det italienska främlingsfientliga Lega Nord, Alliansen för Österrikes framtid och ett av de polska regeringspartierna, det polska Familjepartiet.

De hoppas nu på stöd från extremhögern i Bulgarien och Rumänien som blir nya medlemmar av EU 1 januari 2007.

Om de ultranationalistiska partierna där sällar sig till de högerextremistiska och främlingsfientliga ledamöterna i Europaparlamentet så är det troligt att de blir tillräckligt många för att bilda en egen partigrupp.

Det belgiska högerextrema Vlaams Belang har redan uttalat sig segervisst och har dragit upp riktlinjerna för gruppens politiska program: kamp för nationell suveränitet och stopp tills vidare för invandringen till EU, framförallt från muslimska länder.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".