Äpplen kan innehålla bekämpningsmedel.

Bekämpningsmedel i importerade äpplen

Många av de vanligaste äppelsorterna i våra matbutiker innehåller bekämpningsmedel. Av åtta olika äppelsorter innehöll tre för höga halter av olika bekämpningsmedel visar en analys som Göteborgs-Posten låtit göra.

– Inget av de här fallen är ju farliga. Vi anser att nyttan av att äta äpplen är större än risken, säger Anders Jansson, inspektör på Livsmedelsverket.

Analysen av äpplena gjordes på samma provtagningslaboratorium som Livsmedelsverket använder. Den visade att av åtta vanliga äppelsorterna som man hittar i butikshyllorna så innehöll fem spår av bekämpningsmedel, till exempel insektsgiftet Dimetoat och svampmedlet Karbendazim.

För tre av sorterna, Granny Smith från Frankrike, Jonagold från Belgien och Golden Delicious från Spanien, var halterna över de nivåer som EU satt upp.

Livsmedelsverket som ansvarar för kontrollen av livsmedel menar att det handlar om sådana nivåer att det inte är farligt att äta de här äpplena. Och att verket bara har möjlighet att göra stickprovskontroller.

– Vi kan inte kontrollera varje sändning som kommer, säger Anders Jansson.

Vilket ansvar tycker du att butikerna har?

– Jag tycker att de har ett stort ansvar, rent lagmässigt är det ju de som ansvarar för varan som de saluför. Jag tycker att de bör ställa krav på de leverantörerna som de köper in varorna ifrån.

En av butikskedjorna som som sålt äppelsorten Granny Smith från Frankrike och som innehåll insektsgiftet Dimetoat, är Netto. Inköpschefen Jan Richter säger till Göteborgs-Posten att de äpplena nu är slutsålda och att Netto ska försöka spåra vilken leverantör som kom från.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".