MAN förbereder övertagande av Scania

När den tyska lastbilstillverkaren MAN på torsdagen lade fram sin kvartalsrapport visade det sig att företaget har ansökt hos EU-kommissionen om klartecken för ett samgående med konkurrenten Scania.

– Det är upp till EU-kommissionen att göra den här bedömningen, jag är övertygad om att de kommer att göra den mycket professionellt och noggrant. Vi ser inte det som ett problem i dagsläget, säger MAN:s vd Håkan Samuelsson.

Det finns andra problem?

– Huvudmålet vi har, är att för det här konceptet vi har presenterat, få ett stöd från Scanias aktieägare och i den processen menar vi att den dialogen ska vi föra direkt med de berörda parterna. Men jag är optimistisk att vi kommer att nå en samsyn och kan genomföra den här kombinationen inom den här tidsperioden.

Fortsätter ni att köpa Scaniaaktier?

– Nej, vi gjorde det för ett par veckor sedan och det gjorde vi för att vi såg det som en möjlighet att förbättra utsikterna att få igenom den här kombinationen. Men vi har inga planer på att öka det ägandet i dag.  

MAN har lämnat in en ansökan till EU-kommissionen om att få klartecken för samgående med Scania. Det kan ses som formalia men visar också på en beslutsamhet från tyskarnas sida att verkligen genomföra den fientliga affären.

Den betecknas så eftersom Scania inte vill vara med på affären.

MAN planerar att publicera ett fullständigt budprospekt på Scania i mitten av november och teckningsperioden kommer att stängas vid årsskiftet, förutsatt att EU-kommissionen godkänner affären redan i december. Annars förlängs budtiden.

Har ökat ägandet i Scania
MAN har också ökat sitt ägande i Scania, och har nu 14,53 procent av rösterna och 11,63 procent av kapitalet i Scania. Ökningen är marginell jämfört med den senaste noteringen från den 12 oktober, men visar även det på en fortsatt offensiv från MAN.

Hur gick det då i själva affärsverksamheten? Ja, det gick bra det tredje kvartalet. Vinsten blev högre än väntat, 275 miljoner euro före skatt, eller 2,5 miljarder kronor.

Ett annat vinstmått är hur det gick i rörelsen och där blev siffrorna 278 miljoner euro, motsvarande knappt 2,6 miljarder kronor.

Och 2007 förutspås bli ännu bättre.

Optimistisk prognos för nästa år
Orderingången under det tredje kvartalet steg med 33 procent till 4,2 miljarder euro, vilket kan stödja den optimistiska prognosen för nästa år.

Vinsten före skatt uppgick till 275 miljoner euro, en kraftig ökning jämfört med tredje kvartalet 2005 när vinsten blev 128 miljoner euro.

Försäljningen steg med 18 procent under kvartalet, varav i Tyskland med 12 procent och utomlands med 21 procent.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".