Kärnvapentester oroar japaner

I Japan oroar sig många människor, efter grannlandet Nordkoreas provsprängning av ett kärnvapen för tre veckor sedan. På en mässa för säkerhetsprodukter som vår korrespondent har besökt i Tokyo är efterfrågan stor på produkter som kan upptäcka radioaktiv strålning.

Naumi Yamada säljer en maskin som kan sniffa efter radioaktivitet. Stor som en dammsugare, kostar den amerikanska apparaten över 600 000 kronor. 

Folk känner sig inte trygga längre här i Japan efter Nordkoreas provsprängning.

– Vi måste förbereda oss för det som kan hända, säger Naumi Yamada, som deltar i en mässa för säkerhetsprodukter.

Ökat intresse
Hennes företag har märkt ett ökat intresse för produkterna nu.

– Människor tycker inte att det är säkert i Japan längre. Vi ska vara beredda på en eländig situation, säger hon

Nordkorea har nu plötsligt gått med på att delta i de så kallade sexpartssamtalen om att eliminera sina kärnvapen, bara tre veckor efter att landet provsprängde en atombomb. Här i Japan råder stor skepsis om Nordkoreas avsikter.

Professor Masashi Nishihara är en ledande säkerhetsforskare i Tokyo, han säger att Japan nu måste bygga upp sitt militära försvar kraftigt, särskilt i fråga om marinen och flygvapnet.

– Vår militärbudget behöver ökas från 1 procent av BNP till kanske 1,5 procent, säger professor Nishihara, som tidigare ledde Japans försvarsakademi och nu är chef för en tankesmedja.

Tvivlar på USA
USA har sedan länge lovat skydda Japan från militära attacker. Men en del här tvivlar på USA:s beredskap, i synnerhet som Washington har händerna fulla i Irak och snart kanske också Iran. 

Professor Nishihara säger att Tokyo måste skaffa sig stärkta garantier om att USA:s så kallade kärnvapenparaply över Japan består. En del i Japan vill börja diskutera det som tidigare varit tabu: att man ska bygga eget kärnvapen.

Masashi Nishihara tror att det kan bli aktuellt, om Japan känner sig isolerat och omgivet av fientliga kärnvapenmakter.

– Om Japan blir omringad av hotfulla stater finns det ingen annan utväg än att skaffa sig egna kärnvapen, säger han.

Nils Horner, Tokyo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".