SMHI: Det har blivit varmare i Sverige

Nu bekräftar SMHI vad många svenskar säger att de har känt på sig under många år, att det har blivit varmare i Sverige de senaste 15 åren.

– Det handlar om lite knappt en grad under året som helhet och i hela landet. Delar man upp det i säsonger ser man att det är mest på vintern, drygt två grader i Norrland och minst på hösten, med knappt en halv grad. Men det är en signifikant ökning, så det får man ta på allvar, säger Hans Alexandersson som är meteorolog på SMHI i Norrköping.

SMHI brukar basera sina beräkningar på mätperioden mellan 1961 och 1990.

Ny statistik
Någon nyare statistik har man inte velat hänvisa till, förrän nu, när SMHI har sammanställt statistik för perioden 1991 till 2005.

Den visar att regnmängderna har ökat, och att vintrarna har blivit mildare. Framför allt i norra Sverige där medeltemperaturen vintertid har stigit med två grader på 15 år.

– Det är lätt att åstadkomma en stor ökning  om man har låga medeltemperaturer, och det har man i Norrland under vintern. Så det är lättast att få en rejäl ökning när det är kallast, säger Hans Alexandersson.

Mildare vintrar i Umeå
Att vintrarna har blivit mildare stämmer, enligt Margareta Holmgren som bott i Umeå i 47 år.

– Ja, det kan man väl säga om man jämför med för 30 år sedan när det kunde vara flera riktigt kalla veckor i en följd. Nu kan det vara några dagar, säger hon.

Även om en temperaturökningen på uppåt två grader inte låter så stor, så tycker meteorolog Hans Alexandersson att utvecklingen är oroande.

– Perspektiven framåt är att det ökar lite för mycket på vissa delar av jorden. Det blir så hett att det blir för torrt och det krävs mer vatten för att hålla vegetationen frisk. Så det är lite skrämmande, måste jag erkänna, säger han.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se