Svensk stiftelse misstänks för samarbete med Hamas

Kronofogden fryser stiftelsens al-Aqsa spannmåls tillgångar på 1,2 miljoner kronor. Stiftelsen som finns i Malmö ska enligt amerikanska myndigheter ge pengar till Hamas och det har fått svenska myndigheter att inleda en brottsutredning.

– Den misstänkte är misstänkt för att ha gjort sig skyldig för brott mot den så kallade finansieringslagen, säger vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström som leder utredningen.

Det är inte den här personens tillgångar som fryses, utan det är stiftelsen al-Aqsa spannmåls?

– Det är riktigt. Beslutet omfattar både den misstänkte och föreningen. Den misstänkte är ju förträdare för föreningen.

Vad är det för brott den misstänkte har gjort sig skyldig till?

– Misstanken handlar om brott mot lagen av straff för finansieringen av särskild allvarlig brottslighet, det som man brukar kalla finansieringslagen.

Men vad för slags brottslighet stiftelsen skulle ha finansierat vill Agneta Hilding Qvarnström inte gå in på, och inte heller vilka bevis som finns.

Marwan el-Ali, representant för al-Aqsa spannmål, försäkrar att alla insamlade pengar går till humanitära ändamål.

– Vi samlar pengar som skickas vidare till registrerade organisationer i Palestina och som har tillstånd både från de palestinska och israeliska myndigheterna. Så vi är säkra på att det delas ut till behövande, särskilt föräldralösa barn. Alla aktiviteter har vi rapporter och fakturor om, säger han.

Så du kan garantera att inga pengar går vidare till brottslighet?

– Ja, det kan vi garantera.

Natacha López
natacha.lopez@sr.se