Borg.

Utredning föreslår kraftigt höjd matmoms

Inför samma momssats på alla varor och tjänster. Det föreslår en statlig utredning som på torsdagen överlämnades till finansminister Anders Borg.

Förslaget innebär bland annat kraftigt höjda matpriser genom att matmoms skulle höjas från dagens 12 procent till 22,9 procent.

Finansminister Anders Borg säger att regeringen inte är intresserad av att höja matmomsen.

– Vi ska nu värdera utredningen men den här regeringen har inte som ambition att föreslå någon höjning av matmomsen.

Det har tidigare talats om en enhetlig momssats som en fördel. Att det skulle vara bättre för alla att ha samma typ av momssats. Idag har vi tre olika momssatser?  

– Det är klart att det finns en betydande administrativ börda kopplad till att man har flera olika momssatser. Men en enhetlig momssats betyder att man måste höja matmomsen rätt kraftigt och det är inte aktuellt.

Men det skulle också betyda att man skulle sänka den allmänna momsnivån med ett par procent?

– Ja, men det skulle också betyda att man höjde matmomsen väldigt kraftigt och det är inte aktuellt, säger Anders Borg.

Mervärdeskatteutredningen vill alltså att det införs en enhetlig momssats på 22,9 procent istället för dagens 25 procent. Men samtidigt innebär det alltså kraftigt höjda matpriser och även höjningar på till exempel bokpriserna.

Problem med avgränsning
Bakom utredningens uppdrag finns en diskussion om att en enhetlig moms är önskvärd bland annat för att det finns problem med avgränsningen av vilka områden som ska ha lägre moms, till exempel inom kultur och transporter.

Dessutom finns det enligt utredningsuppdraget konkurrensskäl att överväga en enhetlig moms.

Utredningen har också kommit fram till att den sänkta matmomsen inte fungerar bra som stöd till fattiga familjer. Enligt mervärdesskatteutredningen vore det bättre att rikta direkta stöd till exempelvis barnfamiljer.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".