Teliasonera föreslår sänkta mobilpriser

Teliasonera föreslår en kraftig sänkning av det så kallade samtrafikpriset, efter flera år av tvister om prissättningen mellan de i olika mobilteleoperatörerna. Men det är oklart om det skulle leda till lägre priser för kunderna.

– Prispressen är redan idag väldigt stark, så att det finns ju ingen automatisk koppling. Men det är klart, lägre samtrafikpriser kan ju möjligen påverka slutkundspriserna, säger Björn Lindegren, chefsjurist på Teliasonera Sverige.

Lägre pris för att prata i andra nät
Det är ett enhetligt och betydligt lägre pris än i dag som Teliasonera nu föreslår. Priset för att prata i konkurrenternas nät föreslås sänkas från mellan 80 öre och 1,40 per minut ned till 64 öre.

Prissättningen i grossistledet är en gammal tvistefråga, där Post och Telestyrelsen, PTS, i över två år föreslagit just den här nivån. Men Charlotte Ingvar-Nilsson, chef för rättsavdelningen på PTS, ser ändå ett problem med förslaget. Nya operatörer med höga investeringskostnader måste i början kunna ta mer betalt än andra, säger hon.

– Innebär det att alla ska ta ut samma pris kan det innebära att nya aktörer får svårare att etablera sig på marknaden, vilket innebär att det kan bli färre konkurrenter helt enkelt, säger hon.

”Fel om konkurrenterna ska betala”
Men Björn Lindegren på Teliasonera håller inte med om det resonemanget:

– Den viktiga principen är att det ska vara konkurrens på lika villkor och det betyder att man ska ha samma samtrafikpriser på den svenska telemarknaden, säger han.

– Sen om man behöver bidrag för sin verksamhet, så tycker jag det är fel om det är konkurrenterna som ska lämna det bidraget.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista