Jämtin försvarar sina dubbla uppdrag

Förra biståndsministern Carin Jämtin får kritik för att hon behåller sin riksdagsplats fram till årsskiftet samtidigt som hon är socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm. Jämtin säger att hon sitter kvar för att föra fram Stockholmfrågor i riksdagen.

– Redan innan jag fick frågan om att bli oppositionsborgarråd i Stockholm så hade jag börjat skriva på motioner och frågeställningar som jag ville ta upp i riksdagen. Och de vill jag nu vara med och debattera under de här månaderna i riksdagen.

– Sedan ska jag avgå, för jag delar den synen på att det inte går att ha de här uppdragen parallellt, det orkar man inte med. Men däremot under en så begränsad tid, som det här handlar om, två månader, så kommer det fungera, även om det kommer att bli jobbigt för mig.

Kritik från förra s-ledaren i Stockholm
Kritiken mot Jämtins dubbeljobb vid riksdagen och Stockholms stadshus kommer bland annat från socialdemokraternas förra finansborgarråd i Stockholm, Annika Billström, och från det folkpartistiska skolborgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm.

Både Billström och Edholm anser att det är omöjligt att ha båda uppdragen samtidigt.

Taktik inför partiledarebytet?
Carin Jämtin är också en av dem som nämnts som tänkbar ny partiledare för socialdemokraterna. Att sitta i riksdagen är viktigt för en s-ordförande.

Så frågan är om hon väljer att sitt kvar i riksdagen av taktiska skäl för att kunna vara valbar som partiordförande. Men det tillbakavisar Carin Jämtin.

– Jag sitter kvar för att driva Stockholmsfrågor i riksdagen, det tänker jag göra och sedan tänker jag avgå, säger hon.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se