Sudans president Omar al-Bashir på Pekings flygplats.

Toppmöte i Kina med afrikanska länder

Relationerna mellan det energislukande Kina och det råvarurika Afrika blir allt intensivare. På fredagen börjar det kinesisk-afrikanska forumet i Peking. Ledare från de flesta av Afrikas länder är på plats och att det är ett viktigt möte märks i hela Peking.

Trafikpoliserna i gatukorsningarna blåser ovanligt ihärdigt i sina visselpipor i dag. Nere i tunnelbanan sitter artiga volontärer som hjälper afrikanska gäster att hitta rätt. Till och med de dammiga tallarna vid Himmelska fridens torg är uppiffade och inlindade i färgglad belysning.

Växande Kina behöver påfyllning
Den rekordsnabba utvecklingen i Kina kräver mer och mer råvaror och på senare år har de kinesiska intressena i Afrika ökat markant. Kina har investerat i gruvor och olja. Sedan i år är Angola Kinas främsta oljeleverantör.

Afrika en bra marknad för kinesiska produkter
Kina säljer allt från stridshelikoptrar till gräsklippare till länder i Afrika.  Men Kina kritiserats av bland annat Världsbanken för sina affärer med afrikanska stater som bryter mot mänskliga rättigheter. Kritikerna menar att kineserna borde ställa politiska krav innan de låter pengar strömma in till bland annat exempel Robert Mugabes ökända diktatoriska regim i Zimbabwe.

Det har också förekommit afrikanska protester mot kinesiska företag som mest ger arbeten åt kineser i stället för afrikaner.

Kina ses som en motvikt mot väst
Men det finns också de som ser Kina som en välkommen motvikt till västerländska intressen. Och för flera av de afrikaner jag träffat i Peking, står Kina för jämlikhet i motsats till Europa:

– Kineserna har aldrig koloniserat eller invaderat Afrika, för dem handlar det bara ett ekonomiskt partnerskap, säger Sere Baruti från Botswanas statstelevision.

Han säger att det kinesiska inflytandet redan märks tydligt i vardagslivet i hans hemstad i Botswana.

Sere Baruti berättar att i hans hemstad är de flesta byggnader ritade av kineser, kinesiska restauranger är populära och många väljer att handla i de billiga kinesiska affärerna.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".