Svensson Smith.

Krav på miljöpolicy i riksdagen

Sveriges riksdag försöker förbättra miljön genom nya regler och skatter som ska styra hur företag och människor beter sig. Men nu visar det sig att riksdagen själv varken har någon miljöpolicy eller något enhetligt miljöledningssystem.

Miljöpartiets riksdagsledamot Karin Svensson Smith är förvånad.

– Jag tycker att det är pinsamt därför att vi försöker gå i bräschen när vi ställer krav på andra. Vi har riktat krav till företag och andra verksamheter på att de ska ha miljöledningssystem som systematiskt minskar miljöbelastningen, säger hon.

Apparater ska stängas av
Enligt Karin Svensson Smith står för många apparater påslagna över natten i riksdagshuset. Ledamöternas datorer är behandlade med bromerade flamskyddsmedel som påverkar miljön negativt och sorteringen av avfall lämnar en del att önska.

Krav i riksdagsmotion
Ett miljöledningssystem och en miljöpolicy skulle kunna förbättra det här, hoppas Karin Svensson Smith och kräver i en riksdagsmotion tillsammans med ledamöter från centern, folkpartiet, vänsterpartiet och kristdemokraterna att riksdagen inför en övergripande miljöpolicy.

– Det känns inte riktigt rätt att vi själva inte lever upp till det vi vill att andra ska göra, säger Karin Svensson Smith.

Trodde att det redan fanns
Folkpartisten Lars Tysklind blev förvånad när han hörde att riksdagen inte hade någon miljöpolicy.

– Det finns på många andra arbetsplatser och jag har hade det på den arbetsplats jag hade förut. Där fanns det ett liknande system där man som individ verkligen fick bli uppmärksam på den miljöpåverkan man har i och med sitt arbete, säger Lars Tysklind.

Borde vara förebild
Enligt Karin Svensson Smith och Lars Tysklind gör redan riksdagen en hel del för att förbättra miljön. Men riksdagen borde vara ännu mer av en förebild på miljöområdet.

Per Bengtsson, chef för riksdagens administrativa kontor, förklarar bristen på miljödokument med att riksdagen är en myndighet som inte påverkar miljön så mycket, jämfört med en del annan statlig verksamhet.

Men han håller med om att det vore bra med en miljöpolicy för riksdagen.

– Jag välkomnar varmt det här initiativet och jag tycker att vi som i alla sammanhang givetvis ska försöka vara föredömliga på detta. Det är självklart att man i alla sammanhang ska sträva efter att vara mer miljömedvetna, säger Per Bengtsson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista