EU-möte om Cypern i helgen inställt

Det ser allt mörkare ut för försöken att bryta dödläget i Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU. På torsdagen ställde EU in ett möte mellan Turkiet, grekcyprioter och turkcyprioter om Cypern, som skulle ha hållits i Helsingfors på söndag, eftersom det inte gick att samla parterna.

Alla parter i konflikten har snabbt skyllt på varandra. En turkisk diplomat anklagade grekcyprioterna för att blockera alla framsteg medan Erato Marcoulli på utrikesministeriet i Nicosia skyller på Turkiet.

– Mötet hade blivit av om det hade funnits någon som helst utsikt till framsteg. Problemet ligger i vart fall inte hos oss, säger Erato Marcoulli.

Förhandlingar på sparlåga
Cypernfrågan har kommit att bli den främsta haken i förhandlingarna mellan Bryssel och Ankara och krismötet var tänkt att i sista minuten försöka lösa dödläget.

EU-förhandlingarna med Turkiet har i princip stått still sedan de inleddes för ett år sedan.

EU-medlemmen Cypern kräver att Turkiet öppnar sina hamnar för grekcypriotiska fartyg innan de kan fortsätta, men Turkiet vägrar, eftersom det skulle vara som att erkänna den grekcypriotiska regeringen, enligt Ankara.

Turkiet är det enda landet som anser att den ockuperade, turkcypriotiska delen av ön är det legitima Cypern, medan resten av världen har erkänt den södra grekcypriotiska delen av ön.

Risk för sammanbrott
Allt fler talar nu om att förhandlingarna mellan EU och Turkiet kan vara på väg att bryta samman helt.

Frågan är hur långt Cypern kan pressa Turkiet till eftergifter utan att själva förlora på det, säger Hubert Faustmann, statsvetare på intercollege i Nicosia.

– Om förhandlingarna helt spårar ur har Turkiet ingen anledning att kompromissa längre. Då ökar risken för att delningen av Cypern blir bestående, säger Hubert Faustmann.

Caroline Salzinger, Nicosia
caroline.salzinger@sr.se


På lördag klockan 12.40 sänds en Eko-special i P1 om Turkiet och medlemskapsförhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista