Cyklar och har vindsnurra hemma.

Fler vindsnurror på brittiska tak

I Storbritannien har försäljningen av små vindturbiner till vanliga bostadshus, kommit igång på allvar. Tanken är att allt fler britter ska montera vindsnurrorna på sina tak för att sänka energikostnaderna och spara miljön.

– Det är en underbar idé, säger Val Davis där hon står utanför sitt hus i norra London.

– Min dotter i Dorset funderar på att sätta upp en. Jag har sett en eller två här i närheten.

Britterna påstås vara intresserade av ny, alternativ energi.

Cameron exempel
Så även i storstaden London, där till exempel den konservativa partiledaren David Cameron har satt upp vindturbiner på sitt hus.

Marknadsföring och försäljning har kommit igång av vindturbiner, paneler med solceller, värmepumpar och olika system för vattenuppvärmning. Alltsammans tänkbart att montera upp hemma på huset eller i närheten av det.

Den minsta vindturbinen som går att köpa kostar cirka 20 000 kronor och uppges kunna minska energikostnaderna med 35 procent för ett hus med tre sovrum.

Den som köper en större modell får betala 60 000 kronor, men då går att spara dubbelt så mycket.

Överens med grannen
Säljarna poängterar dock att vindsnurrorna inte passar för alla hus.

Det krävs att de sitter högt och fritt, helst ska inga träd vara i närheten och ju mer det blåser, desto bättre.

Det krävs också tillstånd från myndigheterna. En granne till David Cameron försökte till exempel stoppa hans vindturbin med motiveringen att det var fult.

Hur många som redan nu har installerat de här olika produkterna är oklart. Men det talas allt mer om alternativ energin, medan priserna stiger på el, olja och gas.

Maria Eksedler, London
maria.ekselder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".