Ger gammal helg nytt liv.

Halloween gör alla helgons dag festligare

Allt fler svenskar smyckar anhörigas gravar under alla helgons dag, och det som en reaktion på att det mer festliga firandet Halloween kommit hit. Folklivsforskaren Agneta Lilja på Södertörns högskola har märkt en tydlig renässans för den gamla traditionen.

– Försäljningen av gravsmyckningar, gravljus, kransar och alla dekorationer har ökat. Likaså har utbudet blivit större och mer påkostat, säger Agneta Lilja.

Halloween är egentligen en hednisk fest, en nyårs- och skördefest, en markering mellan sommar och vinter och därmed en magisk natt där fenomen som inte sker i vardagen händer. Som att de döda hälsar på det levande.

Uppskattades inte av katolska kyrkan
Men den katolska kyrkan uppskattade inte festandet och införde långt bak i historien alla helgons dag i stället. Där de dödas själar firas.

För några år sedan kom den gamla hedniska traditionen tillbaka stort här i Sverige och det fanns en rädsla att den traditionen, med maskerader, pumpor och festande skulle konkurrera ut alla helgons dag.

Men folklivsforskare Agneta Lilja vill inte se de som konkurrens, utan som två olika uttryck, där den gemensamma nämnaren är förhållandet till döden.

Ledde till större fokus
Men hon säger att det ändå ledde till att det blev större fokus på alla helgons dag.

– Jag tror att många som inte hade funderat så mycket på det här tidigare blev uppmärksammade på att det här pågick, säger hon.

För att Halloween gjorde sitt intågande?

– Ja, absolut.

Under de senaste åren har det på flera håll i landet har det märkts ett större intresse för att smycka gravar.

På begravningsbyrån Fonus har de märkt av en ökad försäljning av ljus och lyktor. Och också sättet att smycka gravarna har förändrats. Det märker Eva Bergelin i Göteborg.

– Ibland händer det att man kommer till en kyrkogård där man ser att det har ändrat sig. Vi har ju fått många invandrare som har blivit svenska medborgare och om de har något så för de gärna med sig det, och det tycker jag att de ska göra, säger hon.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista