Nya attacker mot civila i Darfur

I Sudan har regeringsmilisen återupptagit sina attacker mot civila i Darfur, bland annat anfölls sju byar och ett flyktingläger, rapporterar FN, som samtidigt fördömer de nya attackerna. Bland de dödade finns 27 barn under 12 år, enligt FN.

Alla stridande parter i Darfur struntar i att det finns ett fredsavtal, och flygbombningar och markräder mot mestadels civila avlöser varandra.

Ingen verkar lyssna på FN:s generalsekreterare Kofi Annans fördömanden, hot och vädjanden om att respektera avtalet och skydda de civila.

Har pågått i tre år
Darfur är redan världens värsta humanitära katastrof, med hundratusentals dödade civila, mördade barn, våldtagna kvinnor och med miljoner på flykt. Och detta har nu pågått i tre år inför en maktlösa omvärld.

Samtidigt är nu Sudans president i Kina för det stora kines-afrikanska mötet, och där passade han på att tacka Kina för att det i säkerhetsrådet har blockerat en FN-insats om 22 000 man i Darfur.

– Kommer FN till Sudan blir det som i Irak, totalförstört, sa Omar el-Beshir.

Kina har hela tiden motsatt sig alla sanktioner mot Sudan, i utbyte mot Sudans stora oljerikedomar.

Sudan anser att en FN-insats vore detsamma som en utländsk ockupation av Darfur, och vill istället stärka insatsen från Afrikanska Unionen, AU, som just nu har 7 000 dåligt utrustade soldater i Darfur. Utan något mandat att stoppa strider, hindra övergrepp eller skydda dem få hjälptransporter som fortfarande kan ta sig fram till flyktinglägren.

Låg moral
I Darfur sitter AU-soldater i den brännande solen på flygplatsen och väntar på transportplan som aldrig kommer. Ofta är de avskurna från all kontakt med sina befäl, i brist på utrustning.

Moralen har sjunkit i botten, och nu pågår demonstrationer och strejker från AU-soldater som inte har fått någon lön på två månader, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Och korruptionen börjar sprida sig i leden, bland annat togs några soldater på bar gärning, när de lastade två lastbilar, skänkta från USA, på ett transportplan som skulle till Nigeria.

– Vi vill åka hem, vi gör ingen nytta här, säger några soldater till Reuters, antingen det eller komma under ett FN-befäl med ordentlig samordning.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista