Carlsson.

Carlsson: Minska antalet biståndsländer

Sverige bör minska antalet länder som vi ger bistånd till. Det säger biståndsminister Gunilla Carlsson, moderaterna. Hon anser att Sverige samarbetar med alldeles för många biståndsländer.

– Jag har själv sagt vad gäller samarbetsländer, att de ska vara så många så att biståndsminister kan rabbla dem om hon väcks mitt i natten. I dag kan jag inte det, och det beror på att de är alldeles för många, säger Gunilla Carlsson.   

Hur många ungefär ska det vara?

– Det beror på vilken kapacitet jag har att rabbla namn i sömnen. Låt oss återkomma till vad som är rimligt. Det är inte helt lätt att dra sig ur, vi har långsiktiga åtagande och vi har igångsatta processer, det här är något som kommer att ta tid.

I dag har Sverige omkring 100 stater som vi har biståndsamarbete med. Det ska alltså bli betydligt färre enligt den nya regeringens politik.

Minskning i FN-deltagande
Även när det gäller Sveriges deltagande i FN-organ ska det ske en kraftig minskning säger den nya biståndsministern.

Sverige är med i ett 70-tal FN-organ, men har bara fastslagna strategier i en handfull och där vill Gunilla Carlsson att Sverige lämnar ett ännu oklart antal FN-organ.

– Jag vill att där Sverige är aktivt och verksamt ska vi kunna axla ett ledarskap. Det innebär att jag vill se ett bättre fokus, och det tvingar ju oss att välja bort en del saker för att helheten ska blir mer samstämmig och mer effektiv, säger Gunilla Carlsson.

Den nya biståndsministern vill att det ska bli en bättre kontroll av hur Sveriges biståndspengar används. 

Får 30 miljarder
Hon föreslog så sent som förra året i riksdagen att biståndet inte skulle vara en procent av BNI, bruttonationalinkomsten. Men får nu hela 30 miljarder kronor att bestämma om.

En sak som inte tidigare räknats in i biståndet är skuldavskrivningen till fattiga länder. Hennes politiska motståndare anser att det är att urholka biståndet och att behövande länder går miste om hjälp.

Men Gunilla Carlsson tycker inte att det är kontroversiellt att ta cirka 1,5 miljard kronor av biståndspengar till skuldavskrivning det kommande året.

– Jag tycker inte att det är kontroversiellt alls, det är gängse normer med hur man räknar biståndsramarna.

Varför har inte det gjorts förut?

– Det vet jag inte. Men det kan hänga ihop med det här med transparensen, att jag vill att vi rapporterar på samma sätt till Sveriges riksdag som vi gör internationellt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".