Kvinnor dödade på demonstration i Gaza

Två palestinska kvinnor sköts ihjäl av israeliska styrkor i Gaza när de hjälpte beväpnade män att fly. Kvinnorna deltog i en demonstration som tågade mot en moské där de militanta männen gömt sig.

Israels offensiv i Gaza har pågått i tre dagar och krävt minst 24 människoliv. Offensiven är den mest omfattande sedan i somras då den israeliske soldaten Gilad Shalit kidnappades.

Tidigt på fredag morgon uppmanade Hamas palestinska kvinnor att genomföra en protest i Beit Hanoun i norra Gaza för att agera mänskliga sköldar och skydda de motståndsmän som gömt sig i en moské.

Ett 60-tal beväpnade palestinier lyckades med kvinnornas hjälp fly från moskén och den belägrade staden Beit Hanoun.

Uppmaning från Hamas
Men det femtiotal svartklädda, beslöjade kvinnor som hörsammat Hamas uppmaning besköts av israeliska styrkor. En kvinnlig läkare i ljusbrun huvudduk föll ihop död i en pöl av blod på trottoaren, ytterligare en kvinna avled senare på sjukhus, och mellan fem och tio skadades.

Var är världssamfundet? skrek en kvinna rakt in i en tv-kamera.

Före gryningen hade israeliska bulldozers förstört en av moskéns väggar. Rökgranater och tårgas avlossade för att försökta tvinga ut palestinierna. Men trots att moskétaket delvis rasade samman, säger Hamas att inga av deras motståndsmän kom till skada innan de med kvinnornas hjälp lyckades fly.

Försöker stoppa raketer
Under natten dödades också fyra Hamasmedlemmar när deras bil träffades av en missil. På torsdagen dödades sju palestinier, tre av dem barn och under ett protestmöte i Gaza på torsdag kväll, kallade premiärminister Ismail Haniya Israels offensiv för terrorism.

Syftet med offensiven är enligt Israel att försöka få ett slut på raketattackerna mot Israel. De flesta hemmagjorda raketer avfyras från Beit Hanoun, en stad med 30 000 invånare som är nu är belägrad och omringad av israeliska styrkor.

Det råder utegångsförbud i Beit Hanoun. Men trots belägringen, lyckades militanta grupper avfyra två raketer mot mål i Israel på fredag morgon, och sex raketer under torsdagen. Tre israeler har skadats lindrigt.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se