Fyra gripna för bussbrand i Frankrike

I Frankrike har en förundersökning inletts mot fyra ungdomar, som misstänks för att ha tänt eld på en buss i Marseille, och en ung kvinna fick livshotande brännskador.

Den 26-åriga studenten Mama Galledou från Senegal svävar fortfarande mellan liv och död. Hennes pappa har kommit från Afrika och attacken har lett till krismöten i regeringen och en minutiös bevakning i medier.

Angreppet uppfattas som osedvanligt grymt, eftersom våldsverkarna denna gång inte väntade till alla passagerarna hade hunnit ur bussen, innan de hällde ut bensinen och tände på.

Fyra gripna
Fyra ungdomar är gripna, och i torsdagskväll inleddes en förundersökning. Tre av killarna är 17 år och en bara 15 år.

De är alla kända hos polisen tidigare för stölder och vandalism. Tre av dem har enligt åklagaren erkänt att de deltog på brottsplatsen.

För samtliga inblandade väntar långa straff, sade den franske premiärministern Dominique de Villepin redan i måndags.

– Vi kommer denna gång inte bara straffa den som slängde den brinnande tändstickan, utan alla som var med och drev på det hela, sade premiärministern.

Vill att de straffas som vuxna
Inrikesminister Sarkozy vill att de misstänkta, oavsett ålder, ställs inför rätta som vuxna och straffmyndiga personer. 

Bussbranden i Marseille inträffade i samband med årsdagen av upploppen i förorterna. Politikerna har fått mycket kritik för att inga förbättringar skett sedan förra året, och de är sannolikt oroliga för att de inte har kontroll över säkerhetsläget.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".