Spelbolaget Betsson stämmer staten

Spelföretaget Betsson stämmer staten på 81 miljoner kronor. Det gäller förlorade inkomster från spelautomater som förbjöds. Förbudet fick stora konsekvenser, enligt Pontus Lindvall som är vd på Betsson.

För tio år sedan hade dåvarande Cherryföretagen tillstånd för spel på automater med snurrande lyckohjul, som stod i bland annat bingohallar. Om det blev vinst betalade personalen ut pengarna och överskottet gick till folkrörelserna.

Detta förbjöds i lotterilagen 1997. Riksdagen klubbade lagen, men eftersom vissa tekniska föreskrifter inte meddelades EU så gällde ändå inte förbudet.

EU måste underrättas
Schabblet rättades till 2002. Grunden är att EU måste underrättas om innehållet i nya svenska lagar, annars gäller de inte.

Den här frågan prövades i våras. Först sa EG-domstolen i ett förhandsavgörande att om lagar förbjuder vissa typer av spelautomater så måste EU också få tekniska föreskrifter som beskriver automaterna.

Därför beslöt Högsta domstolen i våras att fria en person som dömts för dobbleri för att han ordnade spel på sådana här lyckohjul.

Kräver 81 miljoner i skadestånd
Betsson, där Cherry ingår, har krävt staten på skadestånd för utebliven vinst för åren mellan 1997 och 2002. Det rör sig om sammanlagt 81 miljoner.

Justitiekanslern JK har sagt nej och menat att statens fel var ursäktligt och därmed inte skadeståndsgrundande. 

Betsson har nu lämnat in en stämningsansökan för att få rätt till pengarna av en domstol. Det ogiltiga förbudet har fått stora konsekvenser för företaget, enligt Pontus Lindvall, vd för Betsson.

– Vi fick omplacera vissa personer men många fick lämna företaget och kanske gå ut i arbetslöshet. Framför allt förlorade folkrörelserna, det vill säga bingohallarna, en väldigt stor del av sina intäkter, säger Pontus Lindvall.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se