Demonstranter stör i kommunfullmäktige

Sverigedemokraterna har valts in i flera kommuner i landet och på flera håll har demonstranter försökt störa fullmäktigemötena.

I Göteborg kallades 100 poliser in på torsdagen för att bland annat stoppa en aktion från antifascistisk aktion, AFA. Även i Lund försökte demonstranter störa fullmäktigemötet. 

– Jag tycker att det är tråkigt hur man stör en demokratiskt vald institution i sitt arbete, säger Erik Almqvist som är en av Sverigedemokraternas två representanter i kommunen.

Det har varit flera aktioner mot Sverigedemokraterna den sista tiden. Både i Lund och i Göteborg eskorterade polisen Sverigedemokraternas ledamöter från mötena.

Möte i Eslöv fick avbrytas
För ett par veckor sedan fick ett möte i Eslöv avbrytas efter att motståndare hade krossat rutor och stört. 

Erik Almqvist tycker att det var bra att det inte blev något bråk i Lund.

– Samtidigt är jag tveksam till att man låter det komma in en skara på 20-30 ungdomar, varav många maskerade, veckla ut banderoller och störa möten genom att bua och vissla varje gång jag går upp i talarstolen och varje gång mitt namn läses upp. Det är inte acceptabelt som jag ser det, säger han.

Blev tillsagda av ordförande
Men Lennart Prytz som är andre vice ordförande i kommunfullmäktige har en lite annan bild av vad som hände.

– Jag uppfattade det inte så. Jag satt så att jag såg alla och när de kom och gick var de inte maskerade. Mötet fortgick utan avbrott. När Sverigedemokraternas namn ropades upp blev det burop och då fick de en tillsägelse av ordföranden och då tystnade de. Innan det hade man haft banderoller med sig uppe på läktaren. De banderollerna tog man ned när man blev tillsagd av ordföranden att göra det, säger Lennart Prytz.

Jonas Ahlman, P3 Nyheter
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".