If utsatt för stort försäkringsbedrägeri

Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning mot en chef i ett försäkringsskadebolag och en byggentreprenör. Misstankarna handlar om försäkringsbedrägerier på över tio miljoner kronor.

– Vad det egentligen handlar om är om det har skett en överfakturering som har gjort att försäkringsbolaget har behövt betala mer än nödvändigt i ett antal skadefall, säger Kent Madstedt som är chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Det ser ut att vara en omfattande bedrägerihärva som är på väg att rullas upp. Två personer har polisanmälts av försäkringsbolaget If. Den ene var hög chef på ett tidigare dotterbolag till If som arbetade med byggfelsgarantier. Den andre är en byggentreprenör.

Enligt If har de två personerna jobbat i maskopi och lurat försäkringsbolaget på tio miljoner, kanske betydligt mer än så.

Det här kunde ske genom att mannen vid If:s dotterbolag lät skadefall gå till byggentreprenören. Tillsammans misstänks de sedan ha saltat räkningarna och delat på vinsten.

I flera år har det här pågått utan att någon slagit larm. Det är något som förvånar Ulf Bäckman, informationschef på If.

– Interna bedrägerier är svåra att avslöja. Men det här pågick under många år. Det som förvånar mig mest är att ingen har slagit larm. Ingen arbetskamrat, ingen chef och ingen kund har slagit larm. De interna kontrollerna har inte slagit larm. Det är egendomligt och vi har tillsatt en egen utredning för att se hur varför de interna kontrollerna har brustit, säger han.

Sören Granath
soren.granath@sr.se