LO-förbunden oense inför avtalsrörelsen

Inför avtalsrörelsen har det visat sig att LO-förbunden har svårt att komma överens. De 15 LO-förbunden har bland annat beslutat att ställa krav på särskilda kvinnopotter för att höja lönerna för lågavlönade kvinnor. Men fackförbunden är inte överens om nivån på påslagen mellan mäns och kvinnors löner.

– Vi tjänar inte bra, vi måste ha mer. Vi ska ju kunna leva, det blir inga pengar över till mat när hyrorna och allt annat är dyrt, säger Birgitta Johansson jobbar i en butik i Jönköping.

Kvinnor inom LO-förbunden tjänar i dag 86 procent av det männen tjänar. Det är den skillnaden man vill göra något åt med hjälp av jämställdhetspotter för lågavlönade kvinnor.

När man höjer lönerna för kvinnodominerade områden så ska mansdominerade områden stå tillbaka.

Kommer inte överens om påslagen
Även om LO-förbunden säger sig vara eniga om detta så har man svårt att komma överens om nivåerna på påslagen.

På ett möte med LO-förbunden i torsdags blev skillnaden i åsikter tydlig.

Det mansdominerade IF Metall till exempel är orolig för att skillnaden i lönepåslag mellan olika grupper blir för stor.

– Det är klart att det blir en intressekonflikt där. Ska kvinnorna få upp sina löner så är det någon annan som får göra avsteg. Samtidigt tror jag att de flesta är överens om att kvinnolönerna måste upp, säger Markus Larson som är ordförande för Handels på City Knalleland i Borås.

Besked ges på måndag
På måndag ska LO:s styrelse sammanträda och då ska man också slå fast vilken nivå som ska gälla i avtalsrörelsen. Att alla är överens är viktigt för LO. Samordning ger större tyngd till kraven.

Under helgen fortsätter diskussionerna enskilt i de olika förbunden och LO:s avtalssekreterare som ansvarar för samordningen, Erland Olausson, tror trots allt på att en överenskommelse kommer att träffas på måndag.

– Jag blir inte orolig förrän på måndag om det visar sig att vi inte kommer överens. Då får det rätt stora konsekvenser för alla inblandade fackförbund, då blir vi sammantaget betydligt svagare. Det tror jag att alla inser och då utgår jag från att vi kommer bli eniga, säger Erland Olausson.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

I samarbete med SR Jönköping och SR Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".