Våg av grova våldsbrott i Neapel

Våldet i den syditalienska staden Neapel fortsätter att skaka italienarna. På fredag förmiddag blev en ung man skottskadad och Italiens ministrar åker nu i skytteltrafik till Neapel för att finna sätt att stoppa attackerna.

I dag var det en 32-årig man som var måltavlan. Han träffades av pistolskott i käken och fördes brådskande till sjukhus för operation. De italienska tv-nyheterna visade i lunchsändningen upp bilder på hur polisen hittat vapnet, men inte gripit någon förövare.

Dagens dåd var bara ett i raden de två senaste veckorna. Sedan den 22 oktober har tolv personer mördats i Neapel och andra har undkommit med skador efter ha blivit knivskurna.

Flera grova attentat
I tidningen Corriere della Sera kan man följa på en karta var de grova attentaten utförts. Tidningen La Republica redogör på sin webb-tv om Neapelmaffian Cammoras blodiga affärer.

Droger, vapenhandel, prostitution och många fler grenar ryms inom maffians affärsverksamhet.

Den pågående våldsvågen kan handla om uppgörelser, den kan ha växt i och med en amnesti av fångar, som släppts fria. Men Neapel är också en fattig stad, där brottslighet är vardag.

Förstärkning av polisen
På torsdagen besökte Italiens premiärminister Prodi Neapel. Han vill inte införa undantagslagar och sätta in militär, men godkänner att över tusen poliser förstärker de 13 000, som redan är på plats.

Under fredagen ska inrikesminister Amato presentera en plan. Tv:s lunchsändning talade bland andra åtgärder om videoövervakning 24 timmar om dygnet på utsatta platser.

En form av superpolis, som ska samordna olika styrkor, sägs också vara en del i planen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se