Om 40 år kan världshaven vara tömda på matfisk enligt studien.

Fiskstudie möts med blandade reaktioner

En internationell studie som varnar för att världshaven kan tömmas på fisk och skaldjur möts med blandade reaktioner. Världsnaturfonden anser att politikerna inte tar larmen på allvar, men yrkesfiskarna är oroliga för att många yrkesfiskare ska tvingas sluta.

– Det är klart att en del är befogat. Men det är upp till varje land att själva hushålla med resurserna och se efter hur det är. Men för vår del stryps det åt, så det kommer inte att gå i längden, säger yrkesfiskaren Göran Upper från Lysekil.  

Om bara 40 år kan världshaven vara tömda på matfisk och skaldjur om de nuvarande trenderna med överfiske och utsläpp av miljögifter fortsätter. Det är slutsatsen i en internationell studie, som publiceras i vetenskapstidskriften Science.

– Om man skulle göra precis som vi har gjort hittills så kanske fisken skulle ta slut om ett antal decennier eller så. Men sen så kan vi ju alltid odla matfisk, så matfisk kommer ju på ett eller annat sätt att finnas till, säger professor Carl Folke, en av forskarna som skrivit studien.

”Viktigt med biologisk mångfald”
Enligt studien är det viktigt med biologisk mångfald för att haven skall kunna producera mat och för att vattenkvaliteten i haven ska upprätthållas.

Under de senaste 100 åren har mångfalden i haven minskat och när det sker så ökar dessutom risken för till exempel giftig algblomning, enligt forskarna.

Världsnaturfonden, WWF, har varnat för det här problemet och tycker att man skall inrätta fler marina reservat som skyddas från fiske, minska överfisket och bekämpa det illegala fisket.

Trots larmrapporter säger Inger Näslund på WWF att politikerna inte tar problemen på tillräckligt stort allvar.

– Politiker och beslutsfattare i de olika länder runt om i världen har inte tagit de här råden på allvar, utan man har fortsatt som vanligt, säger hon.

Jordbruksministern hoppfull 
Men jordbruksminister Eskil Erlandsson tycker att EU nu har fått upp ögonen för problemen. Bland annat har EU ytterligare minskat antalet tillåtna fiskelagar för yrkesfiskare i Östersjön, vilket minskar risken för överfiske.

Så Eskil Erlandsson är hoppfull, i alla fall vad gäller fisken i haven nära Sverige.

– Där är jag hoppfull, eftersom vi har fått en minskning av kvoter för de bestånd som är hotade och vi har fått till stånd utarbetandet av återhämtningsplaner, säger han.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".