Förslag om mer ansvar till rättspsykiatrin

Rättspsykiatrin bör få ansvar för vården av psykiskt störda brottslingar som döms till fängelse. Det är ett av förslagen i en delutredning som nu lämnats över till regeringen.

– Dels tycker vi att rättspsykiatrin ska ha ansvar inte bara för de som är överlämnade till rättspsykiatrisk vård utan även de som finns inom kriminalvården eller statens institutionsstyrelse och som är dömda för brott och som har psykiska problem. De behöver ett bättre omhändertagande än vad som gäller för närvarande, säger utredaren Gunnar Holmberg.

Förslaget går ut på att vården och insatserna kring psykiskt störda brottslingar ska bli mer samlade än idag. Landstingens rättspsykiatriska enheter föreslås få ansvar inte bara för dem som döms till rättspsykiatrisk vård utan också de med psykiska störningar som döms till fängelse, anhålls eller häktas, där kriminalvården har ansvar idag.

Fortsatt vård efter straffet
Utredaren vill också att stödet och vården för de här personerna ska fortsätta även efter att de avtjänat sina straff, med fortsatt behandling och hjälp i kontakterna till exempel med socialtjänsten.

Förslaget att ge mer ansvar än idag till rättspsykiatrin är bra, tycker Erik Söderberg som är verksamhetschef på den rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

– Jag tror att vi från rättspsykiatrin kan ge de här personerna ett bättre stöd, en bättre vård, ett bättre omhändertagande än man kan göra idag från allmänpsykiatrin. Men jag vill tillägga att det handlar om en resursfråga också eftersom det inte finns något överskott av rättspsykiatriker i landet, säger Erik Söderberg.

Flera uppmärksammade brott
Betänkandet är den första delen med konkreta förslag i den stora psykiatrisamordningsutredningen som ska överlämnas till regeringen i slutet av november. Bakgrunden till den är de senaste årens uppmärksammade brott av personer med psykiska störningar och att det finns tydliga brister i myndigheternas förmåga att hindra återfall.

För att komma till rätta med problemen tycker utredaren också att det behövs en ny statlig myndighet som får ansvar för samordning och kontroll av vården. Just samordningen måste bli bättre än idag, anser Erik Söderberg.

– Samarbetet med andra aktörer, till exempel kommunernas socialtjänst, frivården och andra aktörer brister, det är inte bra idag, säger Erik Söderberg.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".