Myndighet med fingertoppskänsla.

Ny myndighet för kriminalteknik föreslås

En ny myndighet för kriminalteknik föreslås i en utredning som nu varit ute på remiss. Utredningen föreslår att Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL och Rättsmedicinalverket går ihop till en och samma myndighet - Forensiska institutet. Men SKL och Polisförbundet är oroliga för att det skulle försvåra deras samarbete.

I dag är Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, en del av polisväsendet och att bryta upp det skulle kunna leda till ett försämrat samarbete och därmed sämre brottsutredningar befarar Sabine Rütten, chef för dokument- och informationsteknikenheten på SKL.

– Risk för det finns ju i alla fall. Fördröjningar, problem med kommunikationen. Och då kanske vi tar fram resultat som, i och för sig alltid kvalitetssäkrade, men som kanske inte ger rätt svar, alltså inte svarar på rätt frågor.

Viktigt med sammanhållen utredning
Att särskiljas från polisen kan allvarligt komma att försämra samarbetet med vår huvuduppdragsgivare, skriver SKL i sitt remissvar. Det är viktigt att hålla i hop den forensiska kedjan, som Sabine Rütten uttrycker det. Att samarbetet fungerar optimalt, från spårsäkringen på brottsplatsen genom laboratorieundersökningen, analysen och vidare i utredningen tills bevis ska läggas fram i domstol.

– Och att rycka ut en liten bit ur den där kedjan tycker vi försämrar samarbetsmöjligheter och även värdet av resultatet, säger Sabine Rütten.

Polisförbundet oroas också av utredningsförslaget och tror att det kan leda till en försämring av det goda samarbete som byggts upp tack vare personliga kontakter och ett väl fungerande datasystem.

Åklagarmyndigheten vill kunna styra SKL:s arbete
Åklagarmyndigheten tycker det är en fördel att polisen i dag kan styra så att SKL prioriterar vissa uppgifter. Till exempel vid grova brott eller som i dag då SKL ingår i en stor satsning mot vardagliga så kallade mängdbrott, alltså till exempel inbrott och stölder.

Argumenten för ett samgående är tvärtom att det kriminaltekniska arbetet ska stärkas genom att det samlas i en myndighet. Rättsmedicinalverket gör också undersökningar i brottsutredningar, till exempel obduktioner, rättspsykiatriska utredningar och spårning av alkohol och droger i blod- och urinprov.

Och Rättsmedicinalverket är positivt till ett samgående.

Opartiskhet ett argument för
Ett annat argument är att den nya myndigheten skulle bli mer opartisk genom att den inte hör till polisen. Det är ett viktigt argument tycker rikspolischefen Stefan Strömberg eftersom den tekniska bevisningen blivit alltmer betydelsefull i brottsutredningar i takt med den tekniska utvecklingen.

– Vi kommer nog att finna att det blir än mer så i framtiden och då är det viktigt att de här bevisen står sig, att det inte råder någon som helst tvekan om att det är sakligt framtaget och då är ju bilden av det här självständiga laboratoriet väldigt viktigt, säger Stefan Strömberg.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista