Aborter förbjöds i Nicaragua

Att sandinistfronten i Nicaragua nyligen stödde en ny lag som förbjuder alla aborter, även om kvinnans liv står på spel, upplevdes av många som ett djupt förräderi. Men andra ser det enbart som simpel valtaktik.

Cándida Lagura leder en liten kvinnoinstitution i staden Estelí i norra Nicaragua och hon säger att många tror att när sandinistfrontens kandidat Daniel Ortega väl sitter vid makten, så kommer han att ändra abortlagen, att det bara var taktik för att vinna kyrkans stöd inför valet som fick honom att ge lagen sitt stöd.

– Men då har politiken reducerats till handelsvara och vem kan då längre lita på Daniel Ortegas ord. Och skadan är redan skedd, de nicaraguanska kvinnorna har fått det skrivet på näsan att deras liv inte är något värt, säger Cándida Lagura.

– Det finns ingen statistik på hur många terapeutiska aborter som begås i Nicaragua, men det rör sig om minst 3 600 per år, förmodligen betydligt fler, och det i ett land med bara fem miljoner innevånare.

Men nu, efter den nya lagen, har kvinnorna bara två alternativ.

– Antingen måste de dö, eller, om de ändå begår abort, riskera fängelse i upp emot 20 år, säger Cándida Lagura.

Några andra alternativ finns inte.

Just när Cándida Lagura konstaterat det kommer ett telegram från den tyska nyhetsbyrån DPA som berättar om det första dödsfallet som ett resultat av den nya lagen.

En ung havande kvinna, vars foster förmodligen dött, vägrades behandling på ett sjukhus i Managua just med hänvisning till den nya lagen. Att rädda kvinnans liv skulle inte bara ha kunnat kosta henne 20 års fängelse, utan också läkaren.

Cándida Lagura säger ingenting. Hon bara skakar på huvudet.

Lars Palmgren, Estelí, Nicaragua
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".