Turkcyprioter uppgivna inför rapport

På onsdag lämnar EU-kommissionen en rapport om hur det går i medlemsförhandlingarna med Turkiet. På Cypern är stämningen uppgiven, särskilt på den turkcypriotiska sidan.

Alla förväntar sig en mycket kritisk rapport både om takten på de politiska reformerna i Turkiet och om Turkiets normalisering av relationerna med EU-landet Cypern.

Lågstadieläraren Hassan Belan på den turkcypriotiska delen av ön på den tror inte på någon snar förbättring. Han tror att det är långt kvar till en lösning.

– Det finns ingen riktig vilja kvar, säger han.

För två år sedan var de två sidorna nära en överenskommelse efter 32 år av delning. Då hölls en folkomröstning om en FN-sponsrad försoningsplan, men medan den av Turkiet ockuperade delen röstade ja till planen röstade grekcyprioterna nej.

Den internationellt erkända grekcypriotiska sidan fick ändå bli medlemmar i EU och sedan dess har förhandlingarna i princip stått still.

– Det var ett misstag av EU att släppa in en delad ö i unionen, säger den turkcypriotiska forskaren Ayla Gurel vid det norska fredsforskningsinstitutet, som har ett kontor i Nicosia.

– När den grekcypriotiska delen av ön blev EU-medlem ändrades styrkeförhållandena och det har omkullkastat förhandlingarna, säger hon.

Caroline Salzinger, Nicosia
caroline.salzinger@sr.se