Extremnationalister tar över rysk helgdag

I Ryssland är den 4 november en helgdag då den nationella enigheten firas. Men sedan förra året har dagen tagits över av extrema nationalistiska grupper som med nazistsymboler och slagord tar över gatorna i invandrarfientliga demonstrationer.

I rysk tv visa hur ryskortodoxa kyrkan högtidlighåller den nya helgdagen för nationell enighet och hur ungdomar, likt sovjettidens sobotniks, städar och målar trappuppgångar i Vladivostok.

Men samtidigt pågår i 15 ryska städer från öst till väst marscher med slagordet ”Ryssland för ryssarna”.

Förbjudna marscher
Nästan överallt har marscherna förbjudits, men i Vladivostok och Irkutsk i ryska östern har flera tusen nationalister marscherat.

I Moskva har fotbollssupportrar, nationalister och ryssar mot illegala invandrare uppmanats att samlas till Komsomolskaja torget, men där finns sju tusen poliser på plats för att stoppa marschen.

Stoppas av polis
Organisatörerna försökte då genomföra en demonstration längs metron, men även det har hittills stoppats av polisen.

Förra året drabbade nationalister samman med antifascistiska demonstranter i Moskva. Ett sådant scenario har polisen i år beordrats stoppa.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".