Under fredagen dödades 17 personer i offensiven.

Israels offensiv i Gaza fortsätter

Israels offensiv i Gaza går på lördagen in på sin fjärde dag. Offensiven, som började i onsdags, har hittills krävt 39 människoliv. 200 människor är skadade, varav 29 allvarligt.

På lördagsmorgonen dödades en ledande palestinsk rakettillverkare av en israelisk missil och ytterligare tre palestinier dödades, en av dem hittades under rasmassorna av sitt eget hus. Rakettillverkaren, Louay al Borno, vars skåpbil träffades av en missil tidigt på morgonen, var enligt uppgift en av Hamas främsta raketexperter.

Det är, enligt Israel, för att stoppa raketattackerna från Gaza som den nuvarande offensiven inletts. De flesta raketer avfyras från staden Beit Hanun i norra Gaza, en stad som är omringad om belägrad sedan i onsdags. Där har militära bulldozers under förmiddagen jämnat fem hus med marken.

Oklarheter om varning
Den israeliska militären säger att invånarna i området varnades i högtalare innan husen sprängdes, något palestinska vittnen och grannar bestrider. En man hittades död i rasmassorna.

De demolerade husen ligger nära den moské i Beit Hanun där fredagens dramatiska flyktoperation genomfördes. Palestinska kvinnor trotsade utegångsförbudet och agerade mänskliga sköldar åt beväpnade milismän som gömt sig i moskén.

Två av kvinnorna sköts ihjäl inför världens tv-kameror, och dagen, med 17 döda, blev den blodigaste sedan Israels operation Höstmoln inleddes i onsdags.

Israeliska prickskyttar ockuperade också ett hustak på lördagsförmiddagen. Taket hör till den palestinske flyktingministern Atef Adwans hem i Beit Hanun. Atef Adwan är den Hamasminister som under stor uppståndelse besökte Sverige i våras.

Vädjar till FN
Den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas och premiärminister Ismail Haniya, som under flera veckor varit oense och misslyckats med att enas om en samlingsregering, har under de senaste dagarna gjort gemensam sak och enhälligt fördömt Israels offensiv som terrorism och vädjat till världssamfundet och FN att få ett slut på blodbadet.

USA har beklagat förlusten av mänskligt liv men försvarat Israels rätt till självförsvar.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".