Striden om guldet står mellan Elfsborg och AIK.

Supportrar vill stoppa AIK med sabotage

Inför fotbollsallsvenskans sista omgång på söndagen står arrangörer och fotbollförbundet inför en lite speciell utmaning. I vissa kretsar bland Djurgårdens supportrar har det talats om att sabotera den match mellan Djurgården och Elfsborg som spelas i Borås, allt för att hindra att ärkerivalen AIK vinner guld.

– Vi har ett drömläge nu, sista omgången imorgon, med två matcher som direkt avgör serien, och det är klart att vi kan inte acceptera att den situationen störs av att några vill sabotera matchen och få den avbruten, säger Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Rivaliteten mellan AIK och Djurgården går långt tillbaka i tiden, men inför årets avslutande matcher i allsvenskan har situationen ställts på sin spets.

Elfsborg eller AIK
Om serieledande Elfsborg, som spelar mot Djurgården i Borås, vinner sin match vinner laget också den åtråvärda pokalen. Men förlorar Elfsborg, eller spelar oavgjort samtidigt som AIK vinner sin match, då går guldet till AIK.

Guld till AIK är något som vissa delar av Djurgårdssupportrarna i intervjuer och på forum på nätet säger sig absolut inte vill se. Om det så krävs är en del beredda att storma planen för att därigenom försöka framtvinga att Elfsborg tilldöms segern.

Diskuterar säkerhet
Under lördagen ska representanter för Elfsborg träffa polisen för att diskutera säkerhetsupplägget. Man har fördubblat antalet väktare och överväger också extra staket för att förhindra folk tar sig in på planen.

– Vi har det i åtanke och har möjlighet att göra det om vi vill. Det finns dock risker med det också, att folk som hoppar in klämmer sig, och då får vi en helt annan situation än den positiva, säger Elfsborgs säkerhetsansvarige, Nicklas Andersson.

Fotbollförbundets Lars-Åke Lagrell säger att situationen är unik, och att den på nytt aktualiserar frågan om hur klubbar och lagstiftare ska ta i tu med sådana här varianter av supporterkulturer.

Vill träffa ministern
Förbundet har nu skrivit ett brev till den nya idrottsministern, Lena Adelsohn Liljeroth, och bett om ett möte för att diskutera frågor kring supporterproblem, men Lagrell säger också att en avbruten match i Borås knappast kommer att ge den önskade effekten.

– Det vi naturligtvis ska gå ut med är att ni tänker fel när ni utgår ifrån att en avbruten match innebär poängavdrag. Det finns många andra möjligheter för förbundet, och vi sätter alltid skuldfrågan i centrum, säger Lars-Åke Lagrell

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista