Pekgul.

Nalin Pekgul: Manligt motstånd mot kvinnlig s-ledare

Det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul anser att konservativa manliga krafter inom socialdemokraterna försöker hindra att en kvinna blir vald till nästa partiledare. Det sa Nalin Pekgul i Ekots Lördagsintervju.

– Det finns sådana starka krafter, konservativa krafter också i vårt eget parti, som faktiskt är livrädda för att vi ska få en kvinnlig partiledare. Sedan finns också de herrar som är otroligt intresserade och känner sig kallade till att bli partiledare och på alla sätt försöker göra det omöjligt för en kvinna att ta över, säger Nalin Pekgul.

Enligt Nalin Pekgul handlar flera av de inlägg som görs i den socialdemokratiska eftervalsdebatten egentligen om att förhindra att en kvinna blir partiledare. Dit hör kravet att en partiledare ska sitta i riksdagen; det gör varken Margot Wallström eller Wanja Lundby-Wedin.

Dit hör enligt Nalin Pekgul också diskussionen om huruvida partiet ska gå till höger eller vänster.

– Det finns ju de som försöker, bara för att ta bort en del av de kvinnliga kandidaterna, tala om höger och vänster. För den ena kvinnan använder man att det är högerargument och för nästa vänsterargument. Men det handlar mycket om att inte ha några kvinnor alls.

Överlägsna kvinnor
Utan att vilja nämna namn hävdar Nalin Pekgul att åtminstone sex kvinnor inom socialdemokraterna är överlägsna alla manliga kandidater.

– De spelar i en egen division. Tyvärr har vi inte några män som kan spela i den divisionen. Om vi ändå väljer en man, som inte ens är i närheten av dem, då måste man fundera på läger i partiet. Då är det riktigt allvarligt, säger Nalin Pekgul.

Kvinnoförbundets ledare är också mycket kritisk mot att förra socialministern, Berit Andnor, är den som ska leda partiets eftervalsanalys.

– Jag tycker att det är högst olämpligt att någon som har suttit i VU. partistyrelsen och regeringen ska analysera vårt misslyckande. Det måste vi våga släppa till andra.

Vill att fler avgår
Inför partiets extrakongress nästa år räcker det enligt Nalin Pekgul inte med att Göran Persson avgår, fler måste bytas ut.

– Alla som har varit med och format den här politiken och format de frågor som vi har gått till val på, de måste också fundera på om inte de ska ställa sina platser till förfogande.

Så det handlar om verkställande utskott, folk omkring statsrådsberedningen?

– Ja, man kan tolka det så.

Och så menar du också?

– Ja, precis, säger Nalin Pekgul

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".