Sexskandaler får kristna att byta parti

Med tre dagar kvar till det amerikanska kongressvalet tappar republikanerna stöd hos sin väljarbas, den kristna högern. En rad sexskandaler gör att många kristna tänker rösta demokratiskt, eller inte rösta alls.

De kristna väljare som president Bush brukar kalla för sin bas verkar nu vända honom och det republikanska partiet ryggen. Med bara ett par dagar kvar till det mycket jämna kongressvalet på tisdag visar en ny opinionsmätning att stödet för republikanerna bland USA:s protestanter minskar drastiskt.

Långt färre än hälften av USA:s protestanter tycker idag att det republikanska partiet styr landet ärligt och etiskt.

Majoritet trots minskande stöd
Även om en majoritet av den kristna högern fortfarande tänker rösta på republikanerna i valet, har stödet minskat från 68 procent för fyra år sen, till 57 procent idag.

Anledningen till raset är en rad sexskandaler. Tidigare i höst avslöjades att en republikansk kongressman hade skickat sexuellt laddade e-postmeddelanden till minderåriga praktikanter.

Sedan avslöjades det att en annan republikansk kongressman, vid sidan av sitt äktenskap, har haft en långvarig relation med en älskarinna som nu anklagar honom för misshandel.

Ny skandal
Och på fredagen kom nästa skandal; prästen och ledaren för USA:s 30 miljoner evangelikaner har köpt knark och massage av en manlig prostituerad.

Prästen, som är en gift fembarnsfar, har mycket nära relationer till Vita huset, och är en av USA:s främsta förespråkare för ett förbud mot samkönade äktenskap. Han har flera gånger under åren uttalat sitt starka stöd för president Bush.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista