Algblommming är ett av miljöproblemen i Östersjön.

"Allvarlig situation för Östersjön"

SMHI har uppmätt den lägsta syrehalten någonsin i Östersjön, i havet väster om Gotland. Fredrik Wulff, professor i marin systemekologi, är orolig över utvecklingen i Östersjön.

– Det är en påminnelse om att vi befinner oss i en allvarlig situation för Östersjön, där den är kraftigt övergödd, och det är svårt att komma ur den här situationen om vi inte gör drastiska åtgärder snarast möjligt, säger han.

Östersjön är inte frisk. Problemen beror på kraftig övergödning.

Övergödning förstör
De senaste 40 åren har det släppts ut för mycket näringsämnen från till exempel reningsverk och jordbruk. Övergödning leder till syrebrist som gör att musslor och räkor dör ut, att torskens ägg dör och att det blir att stora algblomningar, som den vi hade förra sommaren.

Idag är över 40 tusen kvadratkilometer i Östersjön syrefritt.

Men den här tiden på året kan det komma in kallt, syrerikt vatten med hög salthalt som gör att Östersjön tillfälligt återhämtar sig. Det har dock blivit allt mer sällsynt, och det har inte skett i år. Det har lett till att syrehalten nu är den lägsta någonsin i Östersjön väster om Gotland.

Åtgärder krävs
Fredrik Wulff säger att det krävs en hel del åtgärder för att rädda Östersjön.

– Bygga ut reningsverk i de områden kring Östersjön där det fortfarande är dåligt, börja tänka på hur vi ska minska utsläppen från trafik, förbränning av fossila bränslen, hur vi ska kunna ställa om vårt jordbruk så att det läcker mycket mindre än det gör idag, säger Fredrik Wulff.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".