Många på Migrationsverket vill byta jobb

Uppdaterad 17:45
Många av de anställda på Migrationsverket är missnöjda. En enkät från fackförbundet Saco visar att åtta av tio medlemmar vill sluta jobba där, och att sex av tio söker nytt arbete.

– Jag tror att det delvis beror på att de förändringar som har genomförts inte har varit riktigt förankrade i organisationen och bland medarbetarna. Det finns en otydlighet i personalpolitiken, en otydlighet kring styrning och ledning, säger Peter Wikander, ordförande för Saco-s på Migrationsverket.

Det har länge varit känt att arbetssituationen på Migrationsverket är tuff. Nu visar Saco:s enkät att många vantrivs så mycket att de aktivt söker ett annat jobb.

500 svarade
Av Saco:s 660 medlemmar på Migrationsverket har nästan 500 svarat på enkäten.

Åtta av tio säger att de känner sig stressade av arbetssituationen, men lika många tycker att de har utvecklats under sin tid på myndigheten.

De flesta är missnöjda med ledningen. 78 procent känner inte förtroende för den.

Ser kommunikationsproblem
Men det som mest överraskar facket är den utspridda rädslan bland personalen för att säga sin åsikt.

– Jag reagerar starkt över att ungefär 40 procent av våra medlemmar som har besvarat enkäten känner att de inte vågar uttrycka kritiska synpunkter eller åsikter. Det visar väl kanske att kommunikationen mellan dem som leder verksamheten och medarbetarna inte fungerar som den ska göra, säger Peter Wikander.

Ser positiva resultat
Migrationsverkets personalchef Lars Påhlson är inte förvånad över resultatet. Ledningen har länge känt till missnöjet bland personalen, säger han.

– Ett sådant här resultat, som vi kan se här, och en sådan inställning hos personalen gör ju att man naturligtvis måste vara självkritisk.

Ni som ledning, kan ni leda arbetet med ett sådant glapp gentemot personalen?

– Det som enkäten visar är att de flesta har ett stort förtroende för sina närmaste chefer, och det är kanske framförallt där det är viktigt att det finns ett förtroende, säger Lars Påhlson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista