Bush är på kampanjresa.

Bush vill skifta fokus inför valet

På tisdag är det kongressval i USA. De senaste opinionsmätningarna tyder på att republikanerna kommer att förlora makten. Valet ses av många som en folkomröstning för eller emot Irakkriget och president Bush.

Kriget i Irak har förstås varit den helt dominerande frågan i den amerikanska valrörelsen när makten över kongressen står på spel.

För demokraterna har det handlat om att ifrågasätta president Bushs krig, och så ofta som möjligt tala om antalet dödade amerikanska soldater och om hur verkligenheten i Irak allt mer liknar ett fullskaligt inbördeskrig.

Republikanerna pratar istället om vikten av bekämpa terrorister utomlands, så att de inte kan slå till på amerikansk mark.

Allt färre stödjer kriget
Stödet för kriget är rekordlågt, och det ger förstås demokraterna ett försprång. Men frågan är om det räcker till seger både i representanthuset och senaten.

Flera lokala folkomröstningar om frågor som aborter och samkönade äktenskap väntas få många republikaner att gå och rösta. Dessutom menar många att demokraterna är ett parti som har lätt för att kritisera, men betydligt svårare för att presentera en egen politik.

De sista dagarna är alla tunga namn ute på kampanjresor, också president Bush. När stödet inte vänder uppåt, varken för Irakkriget eller för honom själv, så försökte president Bush på lördagen skifta fokus från Irak till ekonomin.

Ekonomi istället
I sitt sista radiotal före valet sa Bush inte ett ord om vare sig terrorismen eller Irak. Istället talade presidenten, omgiven av småföretagare på ett café i Colorado, om den goda ekonomin.

– Röstar ni på demokraterna på tisdag kommer USA:s familjer och småföretag att få kraftigt höjda skatter, och det är det sista vi behöver, sa Bush:

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista