Nicaragua går till val

På söndagen går Nicaragua till val. Favorit i opinionsmätningarna är den gamle revolutionären Daniel Ortega som var president under hela 80-talet. Men han är en polemisk kandidat, också inom sitt eget parti, sandinistfronten FSLN.

Alejandro Martinez Cuenca är sedan över 30 år medlem i sandinistfronten och under hela 80-talet var han minister i Daniel Ortegas regering.

Han redogör för ett dramatiskt samtal han och Ortega hade för några månader sen.

– Alejandro, idag heter sandinistfronten Daniel Ortega. Och den enda kandidat som är tänkbar är Daniel Ortega såväl i de här valen som i de kommande, hade Ortega sagt, enligt Alejandro Martinez Cuenca.

Vill förändra partiet
Alejandro Martinez Cuenca tar sig åt huvudet. Daniel Ortegas ord var, menar han, det definitiva beviset för att sandinistfronten måste förändras i grunden för att kunna spela den roll den alltid har sagt sig vilja spela; att förbättra livet för de fattiga och minska klyftorna i samhället.

– Daniel Ortega har lovat att med hjälp av Venezuelas Hugo Chavez kommer Nicaragua att få billig olja och pengar för att bygga upp kommunala banker och driva sociala program. Nicaragua ska, enligt Ortegas plan, betala med bönor, säger Alejandro Martinez Cuenca.

Tom demagogi, hävdar Martinez Cuenca.

– Ortega har inte lärt sig någonting och han kommer att göra samma misstag som han gjorde under 80-talet: blanda ihop partiet med staten, säger han.

Vad Nicaragua behöver är en politik som respekterar marknaden men som har en stat som förmår reglera den utifrån de fattigas intressen, säger Alejandro Martinez Cuenca.

”Omöjligt med Ortega”
Men för att lyckas med det måste sandinistfronten förvandlas till ett modernt, demokratiskt och öppet parti.

– Och det är omöjligt så länge Daniel Ortega är partiets enväldige härskare. Ortega och hans grupp talar som vänster, men lever som höger, säger Alejandro Martinez Cuenca.

Trots att han själv fortfarande är medlem i sandinistfronten konstaterar Martinez Cuenca med en suck att som situationen idag är så är Nicaragua mer betjänt av en ärlig kapitalist, än en falsk revolutionär.

Lars Palmgren, Managua
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista