Färre kommunstyren över blockgränsen

Efter den borgerliga valsegern i riksdagsvalet har en stor del av de lokala samarbetena över blockgränserna upphört. Ofta har det istället blivit renodlade borgerliga styren även i kommuner och landsting. Det visar en genomgång som Ekot har gjort.

I Skara i Västergötland har centern lämnat samarbetet med socialdemokraterna för att styra med övriga borgerliga, berättar centerns gruppledare Gunilla Druve Jansson.

– Det kändes naturligt att göra det eftersom vi hade fått regeringsskifte i landet och för att kunna förverkliga den politiken så tror jag det är lättare om man arbetar i en borglig allians i kommunen, säger hon.

Så var det svårt att fortsätta samarbeta med socialdemokraterna när det finns en borglig regering på riksplanet?

– Både ja och nej. Vi har haft ett bra och fungerande samarbete med socialdemokraterna, men nu kändes det som att det var läge att byta sida helt enkelt och därför valde vi att göra det den här gången.

Centern i Skara är långt ifrån ensamt, det visar en genomgång som Ekot gjort när de flesta lokala styrena nu är klara.

Ersatta av borgliga styren
Förra mandatperioden fanns ett sextiotal samarbeten över blockgränserna i landet, idag är hälften borta och bara en handfull nya har kommit till. I nästan samtliga fall har det istället blivit ett borgerligt alliansstyre. Linköping, Jönköping Värmdö Falun och Gislaved är några exempel.

På landstingsnivå finns samma tendens. Bara i Västra Götaland fortsätter det blocköverskridande samarbetet.

Vanligast att s och c samarbetade tidigare Samarbetena har funnits i olika former, men vanligast har varit att centern samarbetat med socialdemokraterna. På de orter där det nu har skett en förändring hävdar man från centerhåll att det handlar om ett tryck från medlemmarna, och inte att partiet centralt skulle ha lagt sig i.

Men i andra partier har det varit en mer tydlig ambition. Kristdemokratiska kommunalrådet i Jönköping, Acko Ankarberg, tar emot i sitt rum i rådhuset. Också här har centern lämnat ett mångårigt samarbete med socialdemokraterna och gått över till den borgliga sidan. Det är något Acko Ankarberg välkomnar och som hon säger att hon aktivt har arbetat för.

– För oss kristdemokrater har vi tydligt talat om att vi i första hand ska se till att få ett allianssamarbete på alla tre nivåer, så det är huvudinriktningen. Sedan så vet vi att det förekommer andra varianter utifrån lokala förutsättningar, men allians för Sverige ska också kunna genomföras i kommuner och landsting.

Men hur viktigt var det då?

– Vi visste att vi kunde få en majoritet med miljöpartiet, utan centerpartiet, men vi vinnla oss om att även få med centerpartiet. Det blir stabil majoritet och vi kan på ett bättre sätt genomföra regeringens politik.

Finns lokala undantag
Tendensen är alltså tydlig, fler kommunala styren följer riksdagens blockindelning, även om det fortfarande finns en del lokala undantag.

I Skara säger sig centerpartisterna inte fått särskilt mycket reaktioner men bland de vi möter ute på stan går ändå åsikterna isär om partiets sidbyte.

– Det tycker jag är skitbra, jag tycker det är bra att de borgliga samarbetar.

Tycker du det var märkligt att de samarbetade med socialdemokraterna förut?

– Det tycker jag egentligen. Jag tycker att de tillhör det andra blocket, jag tyckte det blev fel på något vis.

– Jag tycker de skulle ha haft det som det var förut.

Hade det varit bättre att de hade fortsatt med socialdemokraterna?

– Ja. Då hände det ju lite.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista