Stor prisskillnad på utländska fonder

Det är stor prisskillnad på fonder från utländska fondbolag som säljs på den svenska marknaden. Samtidigt som bankerna tar flera procent i köpavgift, säljs ofta samma fonder utan köpavgift hos olika nätmäklare, visar Ekots kartläggning.

Bengt Bergholtz, chef för externa fonder på SEB, förklarar varför de är dyrast.

– Det kan vara beroende på att vi har satsat en hel del resurser, vi har ett tiotal personer som på heltid jobbar med det här.

Vad säger era kunder om att de kan köpa samma fonder som ni säljer för tre procent ned till noll procent hos konkurrenter?

– Det har vi inte hört någon kommentar om. Våra kunder har uppenbarligen varit väldigt nöjda med det här. Det är väldigt mycket pengar som har kommit in i de här produkterna.

– Och under de sex år som jag har jobbat med det här, så har den frågan inte varit någon som har lyfts av kundsidan.

Tre procent i avgift
Ja, SEB har fått in mycket pengar på att sälja externa fonder, alltså fonder från stora utländska förvaltare som Fidelity och JP Morgan. SEB behåller tre procent av det belopp som kunden vill investera, sedan skickas resten vidare till det utländska fondbolaget.

Även Swedbank tar ut tre procent på många av bankens externa fonder, och Skandiabanken tar ut två och en halv procent.

Avgiftsfritt hos vissa nätmäklare
Men fonder som bankerna tar ut köpavgifter för går att köpa billigare eller helt utan avgift hos så kallade nätmäklare, allra billigast är Nordnet.

Anders Andersson, på tidskriften Privata Affärer, tycker att prissättningen fungerar dåligt.

– Jag tror det är två problem. För det första är konkurrensen för dålig, och för det andra är informationen för dålig, bankerna och aktörer informerar kunderna för dåligt om vad det är för avgifter. Och det är möjligt att kunderna inte är tillräckligt intresserade av att ta reda på själva vad det är för avgifter på fonderna de köper.

De kunder som ändå betalar tre procent i köpavgift för en fond som de kan köpa gratis hos nätmäklarna, vad får de ut för de här tre procenten?

– Ja, den som betalar tre procent får inte ut ett dugg mera än den som betalar noll procent, i de allra flesta fall.

Var tar pengarna vägen, de här tre procenten som storbankerna tar ut?

– Pengarna som storbankerna tar ut hamnar i bankernas egna fickor. Vi ska ju veta det att fonderna är den verksamhet i banken som storbankerna tjänar allra mest pengar på, säger Anders Andersson.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista