Saddam Hussein.

Dödsdom väntas inte minska våldet i Irak

På söndagen föll dödsdomen mot Saddam Hussein i Irak och många frågar sig nu om det kommer att leda till minskat våld. Utegångsförbud har införts i flera städer och militärens beredskap har höjts. Men de befarade våldsamheterna i samband med domen har hittills uteblivit.

Helvetets portar öppnades inte igår. Inför domen sa en av Saddam Husseins försvarsadvokater att om den förre diktatorn döms till döden, då kommer helvetets portar att öppnas i Irak.

Men söndagen blev paradoxalt nog en av de lugnaste dagarna på länge i Irak. Medan det genomsnittliga antalet dödade de senaste veckorna legat på närmare 100 om dagen, så rapporterades endast sex dödsfall under söndagen.

Greps för tre år sedan
Men det är knappast någon som vågar ta detta till tecken på att domen mot Saddam Hussein kommer att stabilisera Irak, lika litet som gripandet för tre år sedan när ex-diktatorn släpades upp ur sin jordhåla.

De flesta bedömare är överens om att dödsdomen inte nämnvärt kommer att påverka våldet i Irak.  Det är inte Saddam Husseins öde som utgör drivkraften idag.

Mångbottnad konflikt
Upproret i Irak, som startade  bland Saddam-anhängare, har för länge sedan utvidgats till en mångbottnad konflikt där olika grupper har olika mål.

Där finns jihadister som är inbegripna i ett globalt krig mot America, där finns nationalister som vill fördriva de utländska ockupanterna. Där finns sunnimuslimer som inte vill domineras av shia-majoriteten, och rivaliserande miliser som tar lagen i egna händer för att skydda sina folk enligt etniska skiljelinjer men som också är inbegripna i en krass maktkamp.

Dessa motsättningar kommer inte att försvinna av en enda incident - hur historisk och symboliskt viktig  domen än är. Och det finns de som befarar att helvetets portar just kommer att öppnas så snart utegångsförbudet hävs.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".