Elavbrott mörklade stora delar av Europa

Delar av elnätet i Västeuropa upphörde att fungera i lördags kväll. Miljontals människor blev utan el och orsaken var en driftstörning i det tyska elnätet. Elen var borta i en halvtimme, men enligt experter var Europas elnät nära en total kollaps.

En köldknäpp och en tillfälligt avstängd högspänningskabel vid den tysk-holländska gränsen, mer än så behövdes inte för att släcka delar av Västeuropa i lördags kväll. 

Elavbrottet pågick i en halvtimme och förutom mörker, tillfällig förvirring och tåg som stod stilla, så är den politiska reaktionen att likna vid en smärre chock över hur sårbart Europa är.

I Tyskland kräver ministrar en grundlig utredning och att de tyska energibolagen investerar i nya kraftiga elledningar. Incidenten ses som en alarmsignal.

Nära kollaps
Enligt experter på den franska energijätten, RTE var det europeiska nätet mycket nära en total kollaps.

Den utlösande faktorn kan ha varit att det norska passagerarfartyget Norwegian Pearl passerade på floden Ems. För att säkra genomfarten, stängdes rutinmässig en högspänningskabel av.

”Är nätet hårt belastat, blir det som du stänger av en färdriktning på autobahn. Det blir köer och överbelastning” säger en talesman för det ansvariga energibolaget Eon.

Spreds som en dominoeffekt
Driftstörningar började i Köln och som en dominoeffekt spred sig sedan avbrottet i de sammankopplade näten. I stora områden i Frankrike, Italien, Spanien och Belgien blev det svart.

Även el-tillförseln till Österrike, Algeriet och Marocko påverkades. Italiens premiärminister Romano Prodi, sa på söndagen att händelsen visar hur viktigt det är att få till stånd en gemensam europeisk energimyndighet som kan samordna och säkra el-leveranserna.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se