Saddams dom kan påverka valet i USA

I USA välkomnar både det republikanska och det demokratiska partiet dödsdomen mot Saddam Hussein. Men det råder delade meningar om hur domen kan komma att påverka mellanårsvalen på tisdag.

– Rättegången mot Saddam Hussein är en milstolpe i det irakiska folkets kamp att ersätta tyranni med ett styre grundat på lag och rätt, sa president George Bush när presidentplanet Air Force One mellanlandade i Waco i Texas.

Det var ett noga uttänkt uttalande. Det tog presidentens talskrivare flera timmar att hitta de rätta formuleringarna. Det gällde dels att ge ett statsmannamässigt intryck, dels att ge republikanerna maximal draghjälp i valet på tisdag.

– Vi tackar de män och kvinnor i Amerikas väpnade styrkor som offrat så mycket för Iraks frihet och för USA:s säkerhet. Utan deras mod och skicklighet skulle dagens dom inte vara möjlig, sa president George Bush.

Hans pressekreterare Tony Snow avvisar alla uppgifter om att Vita Huset skulle ha påverkat att domen kom just på söndagen, två dagar före de amerikanska mellanårsvalen.

De flesta bedömare anser att Saddamdomen kan ge åtminstone en viss fördel åt republikanerna, eftersom det påminner väljarna om att USA har störtat en tyrann.

Men Saddamdomen kan också göra att väljarna påminns om de stora motgångarna i Irak.    

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".