Deltidspension ny valtaktik för s

Socialdemokraterna vill gå till val 2010 på att införa någon form av deltidspension för människor som närmar sig pensionsåldern. Det säger Sven-Erik Österberg, socialdemokrat och vice ordförande i Riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Enligt Österberg ska det ske i en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter, men där staten skulle kunna bidra med pengar. De äldre deltidarna skulle till exempel kunna skola in yngre nyanställda, enligt Sven-Erik Österberg.

– Vi är ju i opposition nu och vi vill ju lansera det här och det är rimligt att det kommer som ett skarpt förslag så att säga till valet 2010 och som kan bli verklighet om vi klarar valet 2010 och därefter skulle det kunna bli verklighet på arbetsmarknaden, säger han.

Arbetsmarknadens parter ska delta
Sven-Erik Österberg vill diskutera med arbetsmarknadens parter om hur ett nytt sorts deltidspensionssystem skulle vara utformat och betalas.

– Tanken är helt enkelt att vi hade ganska god erfarenhet av deltidspensionen, därför att det var många som hade ett långt arbetsliv bakom sig, fick möjlighet att trappa ned och på så sätt orka fram till den ordinarie pensionsdagen, säger Sven-Erik Österberg.

– Just den delen vill vi ta fasta på och det är just därför vi säger att vi tillsammans med arbetsmarknadens parter vill se om vi kan finna en ny form för det här som vi kan lansera så småningom.

Sven-Erik Österberg, som alltså är vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, tycker att även arbetsgivarna borde vara intresserade av idén.

– Det här ger ju också en möjlighet att den äldre arbetskraften skulle kunna vara med och vara en slags trainee till de nyanställda under den här perioden också. Därför vill vi se på en lösning som alla parter kan tycka är intressant och stimulerande.

Ett vanligt argument är väl annars att svenskarna måste arbeta mer och inte mindre?

– Vad vi menar med det här är faktiskt att vi totalt sett får mer arbetade timmar. Därför idag vet vi att de som är i utsatta yrken, fysiskt ansträngt, många är kvinnodominerade, inte minst kommunalt, fastighet, hotell- och restaurang, många orkar inte fram.

– Och så blir man förtidspensionerad betydligt före ordinarie pensionsålder. Kan man på det här sättet göra att man får lite mer ledigt, men ändå kan jobba fram, så ju slutsumman ändå att vi får fler arbetade timmar. Och det är faktiskt viktigt för att vi ska kunna klara av pensionerna i framtiden också.

Facken har drivit frågan
Flera fackförbund har velat driva den här diskussionen. särskilt dem med medlemmar som har slitsamma arbeten där kroppen tar stryk och orken inte räcker för en 100- procentig arbetsinsats fram till 65 års ålder – till exempel Handels, Transport, Byggnads och Seko, som i valrörelsen föreslog delpension för äldre kopplat med krav på arbetsgivare att anställa ungdomar.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista