Influensavaccinering ifrågasätts

På måndagen startar landstingens influensavaccinering. Men influensavaccineringens starka skydd mot dödlighet ifrågasätts nu av en forskare i Rom i veckans nummer av tidskriften British Medical Journal.

Åke Örtqvist, smittskyddsläkare, i Stockholm delar den uppfattningen.

– Sammantaget kan val säga att det finns få åtgärder man kan göra för att skydda äldre från komplikationer från influensa och som skyddar bättre mot död än vad vaccinet gör. Men det är inte så bra som man har trott när det gäller skyddandet från död, säger han.

Enligt Världshälsoorganisationens, WHO, uppskattningar har vaccinering bland äldre en 70 procentig effekt på sjuklighet och dödighet bland äldre.

Ifrågasätter WHO:s siffror
Det här ifrågasätts nu av läkaren Tom Jeffersson som har utvärderat de studier som WHO bygger sina uppskattningar på. Och Jefferson hävdar att vaccineringen har en mycket mindre effekt än man tidigare alltså sagt.

Smittskyddsläkaren Åke Örtqvists studier visar också att influensavaccineringen bara har 14 till 19 procents effekt på dödligheten.

Fortfarande mest effektiva metoden
Örtqvist säger ändå att vaccinering är den mest effektiva åtgärden för att förhindra dödsfall under influensasäsongen.

Och Annika Linde Statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet säger att det är viktigt att vaccinera sig mot influensa om man ligger i riskzonen, även om forskningen kan bli säkrare.

– Vi måste försöka hitta nya och säkrare metoder. Jag tror att vi måste titta på olika typer av sjukvårdstal och dödlighetstal och fundera över hur vi kan göra sådana här studier på ett ännu bättre sätt, säger Annika Linde.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista